PvdA Rotterdam


Schrik om inburgering

Ma 1 Okt 2007
Schrik om inburgering

Het gaat slecht met de voortgang van de inburgeringscursussen. Lesplaatsen blijven leeg. Stagnatie bij het gemeentelijk intakebureau en de eigen bijdrage van 270 euro leiden tot lege klassen.

Behalve in een aantal andere steden, tekent zich ook in Rotterdam een groot probleem af. Reden voor PvdA-raadslid Peggy Wijntuin om het debat in de gemeenteraad aan te zwengelen. Afgelopen donderdag stond het op de agenda van het actualiteitenuur. Wijntuin: Ik ben me rot geschrokken van de uitkomst van dat debat. De wethouder zei namelijk in zijn antwoord onder meer dat de gemeente drie weken geleden pas een start met de cursussen heeft gemaakt! En dat terwijl Rotterdam zichzelf voor dit jaar een ambitie had gesteld van 5000 starters. Ik maak me grote zorgen.

Rotterdam telt zon 65.000 potentiële inburgeraars. Van hen moeten 20.000 volgens de ambitie van het college deze periode op taalcursus. Maar vanwege de grootte van de totale groep én de mogelijkheden die het regeerakkoord bied, is die ambitie op voorstel van een motie van Peggy Wijntuin in een eerder stadium opgeschroefd.

Tijdens het debat vorige week in de raad wees het PvdA-raadslid op twee voorbeelden uit de praktijk. Het Albeda College dat op eigen kracht 1000 mensen had geworven en het ROC-Zadkine dat 1300 aanmelders telde. Nadat deze potentiële inburgeraars naar het gemeentelijke intakebureau waren doorverwezen voor een nieuwe screening bleven er na lang wachten uiteindelijk respectievelijk 32 en 90 inburgeraars over. In het voorbeeld van het Albeda College konden die mensen uiteindelijk niet eens aan de slag omdat er vanwege de onderlinge niveauverschillen te kleine klassen zouden ontstaan.
Conclusie," aldus Wijntuin "er is nog geen enkele klas van start gegaan. Dat is ook verlies van menselijk kapitaal, want goedopgeleide docenten zijn werkloos. Dan hebben we het nog niet eens over al die materiële investeringen die gedaan zijn om kwalitatief goed onderwijs te bieden.

Het PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla zal het thema deze week, naar aanleiding van het initiatief van Wijntuin, op de Kameragenda plaatsen. De raadscommissie Maatschappelijke Opvang, Volksgezondheid en Participatie (MVP) van de gemeente Rotterdam buigt zich later deze maand over de kwestie.