Persbericht
No: 0709/5247
datum: 1 oktober 2007

Deel Koopmansstraat wordt Van enthemlaan

Het deel van de Koopmansstraat tussen de Tinbergenstraat en de Limpergstraat wordt begin december omgedoopt in Van Benthemlaan. Het college van B&W van de gemeente Rijswijk heeft hiermee gehoor gegeven aan het verzoek van het Europees Octrooi Bureau (EOB) om een straat te vernoemen naar haar eerste president.
De heer Johannes Bob van Benthem was van 1977 tot 1985 de eerste president van het EOB. Van Benthem overleed vorig jaar op 85 jarige leeftijd. De Van Benthemlaan grenst direct aan de kantoren van het EOB op het Rijswijkse bedrijventerrein De Plaspoelpolder.

Van Benthem wordt gezien als een van de pioniers van de octrooi-verlening in Europa. Zijn overredingskracht, persoonlijkheid en betrokkenheid worden alom geroemd. Mede door hem is het EOB uitgegroeid tot de succesvolle internationale organisatie die het vandaag de dag is. Zijn eerste stap hiertoe zette hij in 1946 door als advocaat te gaan werken bij de Nederlandse Octrooiraad. Van 1968 tot 1977 was hij voorzitter van deze organisatie. Samen met zijn Duitse collega heeft hij zich sterk gemaakt voor het opzetten van een Europese Octrooi Organisatie en kantoor. In zijn periode als president van het EOB heeft hij zich ingezet voor het opzetten van een internationaal octrooi systeem. In 1983 werd hiertoe een overeenkomst gesloten tussen het EOB en octrooiorganisaties in de Verenigde State n van Amerika en Japan.

Het Europees Octrooibureau (EOB, in het Engels EPO: European Patent Office) is belast met de uitvoering van het Europees Octrooiverdrag (EOV). Het Europees Octrooibureau is opgericht in 1977 om door middel van één octrooiaanvrage in een groot aantal landen in Europa octrooien te verlenen.

De vestiging van het EOB in Rijswijk is gevestigd aan de Patentlaan. De hoofdzetel bevindt zich in München. Beide vestigingen zijn ongeveer even groot, daarnaast is er nog een kleinere vestiging in Berlijn. Verder zijn er kleine vestigingen in Wenen en Brussel. Het EOB heeft ongeveer 6.000 medewerkers waarvan er 2600 in Rijswijk werkzaam zijn. Het EOB is hiermee verreweg de grootste internationale organisatie die gevestigd is in Nederland. Binnen de regio Haaglanden is het EOB een van de belangrijkste werkgevers.



Gemeente Rijswijk