Provincie Groningen

Kick-off energiebesparingsproject Energie Beter 1 oktober 2007

Maandag 1 oktober verrichtten gedeputeerde Rudi Slager en Peter Verschuren, Wethouder Sociale Zaken & Werkgelegenheid gemeente Groningen, de aftrap van het energiebesparingsproject Energie Beter. Na het afvlaggen van de auto's, vertrokken de Energie Beter-adviseurs naar de deelnemers die de eerste bespaarboxen met energiebesparende artikelen in ontvangst mogen nemen.

Gedeputeerde Rudi Slager en Peter Verschuren, Wethouder Sociale Zaken & Werkgelegenheid gemeente Groningen, verrichtten de aftrap van het energiebesparingsproject Energie Beter.

Wat is Energie Beter?
Via Energie Beter wil Groningen ruim 13.000 ton CO2 per jaar besparen door de 20% laagstverdienenden in de provincie voelbaar en blijvend (gemiddeld zo'n 150 euro per jaar) te laten besparen op hun energienota. Deelname is goed voor het milieu, goed voor de portemonnee én ook nog eens goed voor de werkgelegenheid, omdat zo'n zestig langdurig werklozen worden opgeleid tot energieadviseur. Deelnemers aan Energie Beter ontvangen een bespaarbox met energiebesparende artikelen, zoals tochtstrips, radiatorfolie, spaarlampen en een checklist met handige bespaartips. Daarnaast krijgen de bewoners een persoonlijk bespaaradvies op maat van de energieadviseur. Meer informatie over deelname staat op de website www.energiebeter.nl.

Partners
Naast de provincie Groningen wordt Energie Beter gedragen door alle Groninger gemeenten, Energie Convenant Groningen, woningcorporaties, de Groninger Milieufederatie, GGD, Essent, en bestaande lokale en regionale projecten op het gebied van wonen en energie. De uitvoering van Energie Beter is belegd bij drie sociale
werkvoorzieningsbedrijven: hoofduitvoerder DSW Stadspark, Wedeka en Fivelingo.

Planning & begroting
De projectorganisatie is volop actief. De eerste groep geselecteerde werkzoekenden is gestart met de opleiding tot adviseur en monteur. Vanaf 1 oktober gaan de adviseurs op pad. Het project loopt tot en met juni 2008. De projectkosten bedragen twee miljoen euro, waarvan bijna 90% wordt opgebracht door provincie en gemeenten. Ook VROM ondersteunt het project.


1 oktober 2007