NEN


Impuls energiezuinige woningbouw

maandag 1 oktober 2007, 12:33

Besseling Installatietechniek in Alkmaar gaat aan de slag met het implementeren van energiezuinige installatietechniek, door deze al tijdens het eerste ontwerp van een woningbouwproject integraal in te passen. Besseling-directeur Van Tongeren ontving onlangs uit handen van dr. Jan Terlouw, voorzitter van het Platform energietransitie Gebouwde omgeving (PeGO) het energieconcept Vitaal Bouwen. Het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) in Zeist heeft binnen dit concept zes energiescenario's ontwikkeld, waaruit de eindgebruiker van een woning kan kiezen.

Vitaal Bouwen werd gelanceerd tijdens de Nationale Manifestatie Woonwensen 2007 in congrescentrum De Meervaart in Amsterdam. Jan Terlouw overhandigde aan drie ondernemers in de bouwkolom, waaronder Besseling Installatietechniek, een licentiepakket voor Vitaal Bouwen. Terlouw zet zich met zijn platform in voor het terugdringen van het energieverbruik en de bijbehorende CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving.

Uit de zes energiescenario's van Vitaal Bouwen-concept kunnen bouwprofessionals samen met bewoners en opdrachtgevers een keuze maken met behulp van de bij het concept behorende 'communicatietool', zoals het CIB het noemt. Ieder installatiebedrijf kan het concept onder licentie toepassen. Hiermee komen de meest innovatieve en daardoor energiezuinige installatietechnieken onder de aandacht, zoals gebalanceerde ventilatie met wtw, warmte/koudeopslag en warmtepompen voor verwarmen en koelen via ltv-systemen in wanden en vloeren. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Vakblad InstallatieMagazine (Publicatie) NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917:2005 nl (Norm) NEN 5128:2004 nl (Norm) NPR 5129:2005 nl (Norm) Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (2e druk) (Publicatie) Praktijkgids Bouwbesluit
Thermische isolatie en energieprestatie (Publicatie) EPN.nen.nl NEN InstallatieMail (Publicatie)