Provincie Limburg

Persberichten

Manifestatie Route 2020 Scholen
Provincie Limburg en Fontys Lectoraat ICT-e organiseerden maandagmiddag 1 oktober 2007 de manifestatie Route 2020, de weg naar leren van de eigen omgeving. Tijdens deze manifestatie heeft hoofdspreker oud-minister Cees Veerman het belang onderstreept van het gebruiken van je nabije omgeving als alternatief klaslokaal. Tevens vond de officiële aftrap plaats van de educatieve website www.route2020.nl/scholen. Provincie Limburg stimuleert scholen actief de leefomgeving van scholieren als leercontext in te zetten. Oud-minister Veerman: De website www.route2020.nl/scholen laat zien dat projecten in het Limburgse platteland voor jongeren belangrijke lesstof kunnen zijn. Op deze manier kunnen jongeren zien wat er zoal speelt in dit gebied.

Sprankelend programma
Docenten, schoolleiders en andere educators waren aanwezig in de Sittardse Stads-schouwburg om kennis te maken met de website. Maar er was meer. Route 2020 is een prima gelegenheid een brede dialoog te starten met zowel het onderwijsveld als de aanbieders van lesmaterialen uit de landschap- en culturele sector. Alle actoren die actief zijn op het gebied van natuur- en milieueducatie komen bij elkaar in het Route 2020 concept. Geen eiland denken, maar de krachten bundelen. Presentator Rob Meurders en discussieleider Wim Didderen hebben tijdens de paneldiscussie aan de kaak gesteld hoe netwerken kunnen helpen bij het organiseren van onderwijs buiten je klaslokaal. In het panel zaten auteur Idzard van Manen, onderwijsinspecteur Paul Dovermann, IVN-directeur Ben Huisman, onderwijsdirecteur Guido Beckers en provinciaal beleidsmedewerker Jos Stalmeijer.

Educatieve website www.route2020.nl/scholen
Provincie Limburg heeft in samenwerking met Projectbureau e-linQ een educatieve website ontwikkeld op basis van de L1 tv-serie Route 2020. In Route 2020 worden projecten belicht die zich afspelen in het Limburgse buitengebied. Particulier natuurbeheer, beekherstel en de verplaatsing van de intensieve veehouderij zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen. Deze projecten zijn geschikt gemaakt voor het voortgezet onderwijs en dienen als leidraad bij omgevingsonderwijs, zijn vakoverstijgend en maken zinvol gebruik van ICT. De educatieve website is sinds eind mei 2007 live, met als resultaat dat zeven scholen er al mee werken. Dat geeft blijk van de behoefte aan kwalitatief lesmateriaal over de provincie Limburg en haar platteland. Scholieren en docenten kunnen op www.route2020.nl/scholen zien welke weblessen er worden aangeboden. Docenten kunnen zich gratis registreren en toegang krijgen tot hun eigen docentenkamer.

GrassRoots
De eerste 20 docenten die in het schooljaar 2007-2008 aan de slag gaan met Route 2020 Scholen krijgen ieder een waarderingssubsidie van 400,-- in de vorm van een GrassRoots. GrassRoots is een stimuleringsinstrument om veranderingen te bewerkstelligen in het onderwijs. Met GrassRoots worden leerkrachten gemotiveerd om op een nieuwe, creatieve wijze onderwijs te geven. Kennisnet Ict op School en Provincie Limburg verstrekken deze GrassRoots.

Omgevingsonderwijs
Route 2020 Scholen gaat uit van de directe leefomgeving rond de school als leeromgeving. Niet alleen leren over het Limburgse platteland, maar ook leren in en met het platteland. De eigen omgeving als context. Met andere woorden: omgevingsonderwijs. Een formule die in de provincie Noord-Holland succesvol is gebleken. In Limburg zijn al verschillende projecten gestart die de omgeving zien als leeromgeving, maar deze initiatieven waren tot nu toe versnipperd. Route 2020 Scholen brengt verschillende vakken en disciplines bij elkaar en heeft als ambitie om uit te groeien tot dé portal voor omgevingsonderwijs in Limburg.


1-10-2007 16:38