Ingezonden persbericht



1 oktober 2007

Emancipatienota biedt kansen maar kan scherper

E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, ziet met de op 28 september gepresenteerde Emancipatienota 'Meer kansen creëren voor vrouwen' goede kansen voor emancipatie. De koers is niet wezenlijk anders dan het emancipatiebeleid tot nu toe, maar nieuwe streefcijfers en nieuw committent kunnen een noodzakelijke impuls geven aan het beleid. Enkele nieuwe punten of aanscherpingen van het beleid vragen de aandacht.

Departementen: bevorderen emancipatiedeskundigheid

Het kabinet wil de rol van de minister voor Emancipatie als aanjager en ondersteuner van het emancipatiebeleid van alle departementen actiever invullen en de emancipatiedeskundigheid vergroten. Naast specifiek emancipatiebeleid is het immers ook heel belangrijk dat op andere beleidsterreinen rekening wordt gehouden met maatschappelijke verschillen tussen mannen en vrouwen - veel regulier beleid heeft invloed op de emancipatiemogelijkheden. Het is een belangrijke taak voor de minister en de Kamer om hier toezicht op te houden.

Gemeenten: regie in eigen hand

E-Quality is blij met één van de hoofddoelstellingen van het kabinet: het bieden van kansen aan en het benutten van talenten van vrouwen en meisjes uit etnische minderheidsgroepen. Ook hier is geen sprake van een breuk met het beleid tot nog toe. Positief is dat het kabinet de schotten tussen diverse budgetten (bijvoorbeeld voor reïntegratie en participatie) wil wegnemen. Er wordt expliciet een grote rol gegeven aan de doelgroep zelf èn de regie wordt vooral bij gemeenten gelegd. Dit laatste mag echter niet betekenen dat de gemeenten zelf bepalen óf ze iets aan emancipatie doen, maar wel hoe ze het doen. Overigens heeft dit niet alleen betrekking op emancipatiebeleid voor etnische minderheden, maar ook op gemeentelijk emancipatiebeleid in het algemeen.

Verhogen arbeidsparticipatie: infrastructuur en cultuur

E-Quality constateert dat het kabinet in de nota overtuigend ambities neerzet voor de verhoging van de arbeidsparticipatie van vrouwen. De maatregelen die worden voorgesteld zijn enerzijds gericht op verbetering van de infrastructuur voor de combinatie van arbeid en zorg door mannen en vrouwen, en anderzijds op het inzetten op cultuurverandering in bedrijven. Om de gewenste trendbreuk te bereiken zal het kabinet op twee terreinen hoger moeten inzetten:
1) Beloningsverschillen in eigen huis: in plaats van een halvering géén beloningsverschillen meer tussen en mannen en vrouwen in 2011.
2) Afbouwen algemene overdraagbare heffingskorting: hiervoor wordt 15 jaar uitgetrokken (tot 2022). Het kabinet wil echter dat binnen 10 jaar (2016) 74% van de vrouwen participeert op de arbeidsmarkt. Dat vraagt dan ook een hogere snelheid van het kabinet voor het doorvoeren van verbeteringen.

Media en opvoeding: beeldvorming jongens en mannen

Het kabinet stelt aan de orde dat bepaalde beeldvorming over vrouwelijke en mannelijke seksualiteit negatieve consequenties kan hebben voor meisjes. E-Quality benadrukt dat het hierbij niet alleen gaat om beelden over meisjes en vrouwen, maar ook om beelden over jongens en mannen. Jongens en mannen zijn meestal de plegers van geweld, zowel ten aanzien van meisjes als van jongens. Specifieke opvoeding en voorlichting voor jongens kan bijvoorbeeld gericht zijn op het doorbreken van de (soms) vanzelfsprekende combinatie van seks en geweld. Op zichzelf vindt E-Quality het terecht dat het kabinet het probleem van beeldvorming en seksualisering aan de orde stelt. Niet omdat de overheid zou moeten bepalen wat wel en niet geoorloofd is als het om seksualiteit gaat, maar wel omdat de vrije keus op dit gebied een belangrijk onderdeel is van emancipatie. De overheid kan hierover het debat stimuleren en bewustwording en weerbaarheid bevorderen via voorlichting en onderwijs.

E-Quality is hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Op basis van feiten, cijfers, praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten geeft E-Quality betrouwbare informatie en objectieve adviezen aan overheden, politici en maatschappelijke organisaties. Met als doel het stimuleren van gelijke behandeling, individuele ontplooiing en gelijkwaardige ontwikkeling van álle mensen.