Politie Friesland

Politieberichten van maandag 1 oktober

Fryslân, 01-10-2007 * Politieberichten van zondag 30 september 11.00 uur t/m maandag 1 oktober 07.00 uur.

Sneek: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Corneliusstraat. Tussen vrijdagochtend en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden sieraden en een geldbedrag weggenomen. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Oldeholtpade: politie onderzoekt diefstal uit boten
De politie onderzoekt de diefstal uit twee boten die lagen afgemeerd in de jachthaven aan de Vinkegavaartweg. Uit de boten werden in de nacht van zaterdag op zondag een aggregaat, een buitenboordmotor en een accu weggenomen. De eigenaren hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie onderzoekt straatroof
De politie onderzoekt een straatroof in de Speelmanstraat. Zondagochtend vroeg omstreeks 03.30 uur moest een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden onder bedreiging van een mes haar mobiele telefoon, Ipod en een geldbedrag afgeven aan twee onbekende mannen. De twee verdachten gingen er volgens op de een oude damesfiets vandoor in de richting van de Grote Hoogstraat. Beide mannen waren licht getint, tussen de 20 en 25 jaar oud en 1.75 meter lang. Tijdens de beroving droeg één van de mannen een donkere baseballpet. Tevens droeg hij in beide oren diamanten oorknopjes. De andere verdachte droeg een donkere trainingsbroek en een zwart jack met capuchon.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling en bedreiging De politie heeft zondagmiddag in de Beukenstraat een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man had ruzie gekregen in een woning, waarbij hij met asbak had gegooid en iemand met een mes had bedreigd. Tevens had hij een ruit van de woning vernield. De verdachte kon op straat door agenten worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Drachten: politie houdt bromfietser aan na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag een 23-jarige bromfietser uit Sint Annaparochie aangehouden. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, had op de Splitting twee 17-jarige fietsster uit Beetsterzwaag aangereden. Zowel de verdachte als de twee fietsster kwamen hierbij ten val. De drie werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bromfietser werd in het ziekenhuis aangehouden. Tevens werd er bij hem een bloedproef afgenomen. De verdachte werd met hoofdletsel opgenomen. Na behandeling mochten de twee meisjes het ziekenhuis verlaten.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagmiddag in de Vijverstraat een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder had een aanrijding veroorzaakt. Omdat er een vermoeden bestond dat de verdachte onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de Leeuwarder 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Ypecolsga / Sint Nicolaasga: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen De politie heeft zondagmiddag van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Op de N982 nabij Ypecolsga passeerde een 18-jarige automobilist uit Elahuizen een snelheidscontrole met de lasergun met 131 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Diezelfde middag passeerde op de Tsjukemarwei nabij Sint Nicolaasga een 35-jarige automobilist uit Drachten ook een snelheidscontrole met de lasergun. De bestuurder reed 136 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Van beide automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Kollumerzwaag: brand in container
De politie heeft zondagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een container aan de D. Wiersmastrjitte. Door vermoedelijk brandstichting ontstond er brand. Een omstander heeft nog geprobeerd om het vuur te blussen, maar hij slaagde daar niet in. De brandweer heeft uiteindelijk het vuur geblust. De politie stelt een nader onderzoek in.

Buitenpost: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft zondagavond een conducteur geassisteerd bij de aanhouding van een 63-jarige inwoner van Buitenpost. De man zat in de trein van Leeuwarden naar Groningen.Tijdens een controle kon hij geen plaatsbewijs overhandigen aan de conducteur. Tevens wilde hij zijn identiteitsbewijs niet overhandigen toen daar om gevraagd werd. Uiteindelijk verliet de verdachte de trein op het station in Buitenpost. Hier werd hij aangehouden door de conducteur, waarna er opnieuw naar zijn naam werd gevraagd. De verdachte bedreigde vervolgens de conducteur. Met behulp van omstanders werd de verdachte op het station gehouden tot dat de politie was gearriveerd. De agenten namen de verdachte over en brachten hem naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: rijden onder invloed van drugs, rijbewijs ingevorderd De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Oprijlaan een 23-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De bestuurder viel op omdat de koplamp van zijn auto defect was. De Drachtster werd aan de kant gezet, waarna er een controle volgde. Omdat de agenten een vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van drugs verkeerde, werd hij voor een bloedproef overgebracht naar het politiebureau. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Surhuisterveen: rijden onder invloed, auto in beslag genomen De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Verkerckstraat een 45-jarige automobilist uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De agenten wilden de bestuurder op de Kortelaan controleren, waarna hij een stopteken kreeg. De automobilist negeerde deze echter en reed door. In de Verkerckstraat parkeerde de verdachte zijn auto en kon hij worden aangesproken. Op straat lukte het de bestuurder niet om te blazen. Aangezien de man niet wilde meewerken werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 980 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat de verdachte niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hierop werd besloten om zijn auto in beslag te nemen, mede gezien het feit dat de verdachte reeds eerder was gepakt voor het rijden onder invloed.