Rapport: Autorijder let bij aanschaf auto niet op milieuaspecten

01/10/2007 09:18



Centraal Beheer Achmea



Apeldoorn - Bijna de helft van alle autobestuurders in Nederland letten bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto niet op de milieukenmerken van het voertuig. Bestuurders selecteren hoofdzakelijk op prijs, rijcomfort en uiterlijk. Op groene kenmerken zoals milieubelasting en reparatie wordt amper gelet. 65 plussers echter letten juist wel meer op het milieu en zijn vaker voornemens een nieuwe auto aan te schaffen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Centraal Beheer Achmea.

Stimulans
Ruim 40 procent van de autobestuurders zegt autorijden niet de belangrijkste veroorzaker van milieuverontreiniging te vinden en beoordeelt de schade aan het milieu als sterk overdreven. Vrouwen zijn daarbij in tegenstelling tot mannen vaker van mening, dat autorijden de belangrijkste veroorzaker is van milieuverontreiniging. Tevens zegt 15% van de autorijders benzine te gebruiken die minder belastend is voor het milieu, terwijl 65% aangeeft dit nooit te gebruiken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat driekwart van de autobestuurders wel bij andere grote aankopen rekening zegt te houden met milieukenmerken. Zo maakt bijna de helft van de ondervraagden gebruik van groene stroom en is 90 procent actief met het gescheiden afval inzamelen.

Bewust
Vorig jaar introduceerde de verzekeraar met succes als eerste de milieubewuste autoverzekering voor particulieren. Hierbij wordt het voertuig bij schade zoveel mogelijk gerepareerd met gebruikte, originele onderdelen. De animo voor een dergelijke autoverzekering is dankzij voorlichting en reclame campagnes groot. Binnen enkele maanden verwacht de verzekeraar uit Apeldoorn de 100.000ste groene polis te hebben gesloten.

Reparatie
Auto's met schade worden steeds vaker gerepareerd met gebruikte, originele onderdelen. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de autobestuurders in Nederland geen enkel probleem heeft om bij reparatie tweedehands auto onderdelen te gebruiken. Alleen 65 plussers kiezen liever voor nieuwe originele onderdelen. Centraal Beheer Achmea de initiatiefnemer van de BeterBewust autoverzekering herkent deze trend en zegt al meer dan 25.000 gecertificeerde hergebruikte delen te hebben ingezet voor reparatie van autoschades. Hierbij gaat het om 3.000 bumpers, 5.200 verlichtingsdelen en ruim 16.000 plaatwerk- en montagedelen. De kwaliteit van auto's is de afgelopen jaren sterk gestegen waardoor de verzekeraar garant staat voor deze onderdelen.





http://www.centraalbeheer.nl