Ingezonden persbericht


Horecaondernemers willen schade verhalen op bierkartel Koninklijk Horeca Nederland start juridische procedures tegen 3 brouwerijen

Woerden, 1 oktober 2007 - Koninklijk Horeca Nederland is namens haar leden gestart met juridische procedures tegen brouwerijen Heineken, Grolsch en Bavaria. Deze bierbrouwers hebben (samen met InBev) volgens eurocommissaris Kroes eind jaren negentig een bierkartel gevormd, waardoor horecaondernemers jarenlang een

te hoge bierprijs hebben betaald. Koninklijk Horeca Nederland heeft de bierbrouwers herhaaldelijk de kans gegeven in gesprek te gaan over de geleden schade. Nu de brouwerijen hierop afwijzend hebben gereageerd, onderneemt Koninklijk Horeca Nederland juridische stappen tegen het bierkartel in Nederland.

Koninklijk Horeca Nederland heeft een advocatenkantoor ingeschakeld en de eerste juridische stappen gezet tegen drie van de vier bierbrouwers, die volgens de Europese Commissie betrokken zijn geweest bij onderlinge prijsafspraken. Er zijn verzoekschriften gestuurd naar de rechtbanken in Den Bosch, Amsterdam en Almelo. Doel van de verzoekschriften is om alle (oud-)bestuurders die bij het bierkartel betrokken waren als getuigen te horen. Met de aanvullende informatie uit die getuigenverhoren, kunnen dan gerichte schadevergoedingsprocedures worden gestart.

Heineken, Grolsch en Bavaria kregen eerder dit jaar door de Europese Commissie miljoenenboetes opgelegd voor het maken van illegale prijsafspraken. InBev kreeg kwijtschelding van de boete, omdat het meewerkte aan het onderzoek van de Europese Commissie. Koninklijk Horeca Nederland heeft vervolgens de vier brouwers aangeschreven voor een gesprek over een zestal punten met als primair doel schadeloosstelling van horecaondernemers en verlaging van de huidige inkoopprijzen. InBev heeft als enige laten weten met Koninklijk Horeca Nederland in gesprek te willen over alle punten.

De zes punten waarover Koninklijk Horeca Nederland met de brouwers om tafel wil zijn:


1. Schadeloosstelling voor horecaondernemers.

2. Brouwerijen moeten per direct de inkoopprijzen voor horecaondernemers verlagen.
3. Per brouwerij een heldere transparante prijscourant met hierin uitsplitsing van de kosten voor elke vrijwillig te kiezen/af te nemen product en/of dienst.
4. Prijsopbouw vanaf de netto verkoopprijs met toeslagen per dienst of vanaf bruto verkoopprijs met korting per niet gebruikte dienst.
5. Afbouwen van de rol van bierbrouwers als financier.
6. Ontwikkelen van uniforme kelderbier- en tapinstallaties.

Koninklijk Horeca Nederland betreurt het dat Heineken, Grolsch en Bavaria een gesprek over de eerste twee punten weigeren. Daardoor is een gang naar de rechter noodzakelijk geworden.
|                                                                    |
|Noot voor de redactie -