Gemeente Amersfoort

nieuwe versie met aanvullende informatie

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 221

datum: 1 oktober 2007

Haal zelf je auto leeg! Voordat een ander 't doet

Campagne en maatregelen tegen auto-inbraken

Amersfoort kampt al jaren met een groot aantal auto-inbraken in de stad. De gemeente,

de politie en betrokken bedrijven hebben daarom de handen ineen geslagen om met concrete maatregelen de mogelijkheden voor inbrekers structureel te verkleinen. Maar ook de hulp

van de autobezitter is van groot belang. Want wie zelf de auto leeghaalt, voorkomt dat een ander het doet!

Posters, spandoeken, ansichtkaarten en herkenbare achteruitkijkspiegel-hangers worden de komende dagen in Amersfoort verspreid en opgehangen. Afgelopen zaterdag onthulde burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper in Randenbroek de eerste campagneposter tegen auto-inbraken en deelde zij de eerste achteruitkijkspiegel-hangers. Met behulp van de achteruitkijkspiegel-hanger wordt in één oogopslag duidelijk dat in een auto geen spullen liggen die voor een auto-inbreker interessant zijn. De hanger wordt op woensdag 3 oktober 2007 in heel Amersfoort huis-aan-huis verspreid. Ook zijn ze te verkrijgen bij de Informatiewinkel in De Observant, het stadhuis, het politiebureau en de wijkcentra of op te vragen via veilig@amersfoort.nl.

Auto Leeg Loterij
Wie zijn auto leeg haalt en de achteruitkijkspiegel-hanger gebruikt, maakt bovendien elke maand kans op een prijs. Gedurende een halfjaar worden elke maand in een bepaalde wijk kentekens genoteerd van auto's met een hanger. Aan het einde van de maand wordt een winnaar getrokken.

In de maand oktober worden de kentekens genoteerd in Randenbroek en wordt eind oktober een

prijs uitgeloofd, zoals een TomTom, een DVD-scherm voor in de auto, een digitale camera of een MP3-speler. De winnaar mag zelf kiezen welke prijs het wordt.

Maatregelen
De politie ontving dit jaar tot medio september 1.642 aangiften van inbraak in auto's. De pakkans van een auto-inbreker is relatief klein, want een inbraak kan binnen 5 seconden zijn voltooid. Daarom benadrukt de politie met regelmaat het belang om bij een verdachte situatie, bijv. personen die in auto's gluren, direct 112 te bellen. Zo kon afgelopen dinsdag 25 september - mede dankzij alerte getuigen - nog twee verdachten worden aangehouden die op het Neptunusplein een navigatiesysteem hadden gestolen uit een auto. Behalve deze aanpak, richt de politie zich ook op daders van auto-inbraken middels veelplegeraanpak en richt zij zich ook op de helers van goederen gestolen uit auto's. Het auto-inbrakenteam van de politie heeft bovendien de inbraakcijfers tegen het licht gehouden. Daaruit bleek dat een klein aantal parkeerlocaties en enkele wijken vooral in trek zijn bij auto-inbrekers. In overleg met betrokken bedrijven en organisaties worden daarom de komende tijd concrete maatregelen genomen op grote en afgelegen parkeerlocaties. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan camera's, verlichting en waarschuwingsborden om de gelegenheid tot auto-inbraak te verminderen.

Tips

Voor bepaalde wijken, maar ook voor de rest van de stad, is de campagne opgezet om autobezitters bewust te maken van de mogelijkheden die zij zelf hebben om geen slachtoffer te worden van auto-inbraak. Dit zijn de tips voor autobezitters om auto-inbraken tegen te gaan: . sluit je auto volledig af (portieren en ramen)
. laat geen (waardevolle) voorwerpen in je auto achter . laat het dashboardkastje / de afdekhoes van de kofferruimte open . verwijder zo mogelijk de houder van navigatieapparatuur (en de afdruk van de

zuignap wegpoetsen!)
. parkeer je auto in het zicht en/of op een goed verlichte parkeerplaats . hang de spiegelhanger aan je achteruitkijkspiegel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Herman Wiersema, communicatieadviseur Strategie en Communicatie Concernstaf,

telefoon 033 469 43 63, 06 52 53 55 41 of e-mail h.wiersema@amersfoort.nl


---- --