Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 1 oktober 2007. AstraZeneca maakt vandaag bekend dat SEROQUEL XR® (quetiapine fumarate) volledig wordt vergoed. Hiermee is Nederland het eerste land in Europa waar de vergoeding een feit is en het middel voor patiënten beschikbaar is. Het éénmaal daagse product SEROQUEL XR® verkreeg op 21 augustus j.l. registratie voor de behandeling van acute schizofrenie en voor de onderhoudsbehandeling. Door de volledige vergoeding zullen vele patiënten die te maken hebben met de levensontwrichtende ziekte schizofrenie quetiapine kunnen gebruiken. Voor patiënten is het voordeel dat snel de effectieve dosering bereikt kan worden, namelijk op dag 2. De éénmaal daagse toediening, het kunnen blijven gebruiken van het middel als onderhoudsbehandeling en de goede verdraagbaarheid van het antipsychoticum zijn additionele voordelen.

De registratie van SEROQUEL XR® is gebaseerd op klinische studies bij patiënten met acute schizofrenie, waarbij middels een snelle opbouw in 2 dagen de effectieve dosering van 600 mg werd bereikt. De dosering die in de acute fase wordt ingesteld hoeft in de onderhoudsbehandeling ter voorkoming van terugval of verslechtering van de ziekte niet te worden aangepast. Het gewoonlijk effectieve doseringsbereik is 400 tot 800 mg/dag.

Schizofrenie is een ernstige hersenziekte met onder andere symptomen zoals een verstoorde perceptie van de werkelijkheid, hallucinaties, wanen, onlogisch denken en afgevlakte emoties. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) schat dat wereldwijd 24 miljoen mensen aan schizofrenie lijden. Volgens schattingen van het Trimbos instituut ligt dit aantal voor Nederland tussen de 60.000 en 80.000.

SEROQUEL XR® is een geregistreerd handelsmerk van AstraZeneca BV.