LTO Noord


MKZ update: 1 oktober 09.15 uur Achtste besmette bedrijf in Engeland

De situatie lijkt verslechterd. Er is op 29 september één verdacht â en inmiddels als besmet aangeduid - rundveebedrijf geruimd in Wraysbury in de bestaande beschermingszone in Surrey. Dit is besmet bedrijf nummer acht. Op zondag 30 september zouden er nog eens vier of negen bedrijven geruimd zijn als â gevaarlijk contactâ (â dangerous contactâ ). Het gaat waarschijnlijk om buurbedrijven van het achtste besmette bedrijf.

Buiten de MKZ-zones zouden vanaf donderdag 4 oktober weer veemarkten mogelijk zijn. De druk vanuit de Britse veehouderij is enorm, de National Farmers' Union (NFU) becijfert de schade als gevolg van de vervoersverboden op zeker ⬠375 miljoen sinds de eerste uitbraak op 3 augustus. In Schotland en Zuidoost-Engeland wordt gesproken over een welzijnsopkoop van lammeren die te zwaar geworden zijn voor de markten in Spanje en Frankrijk. De NFU zet daarvoor in op een speciale marktmaatregel van de Europese Commissie en doet een beroep op de verantwoordelijkheid van de Britse regering. Het was immers haar terrein (waarop twee laboratoria, nabij het dorpje Pirbright) waar MKZ-virus ontsnapte.

Inmiddels hebben zich ook enkele honderden veehouders en anderen gemeld om een schadeclaim in te dienen bij de Britse regering. De juristen, die hiervoor zijn benaderd door de NFU, werken op basis van 'geen winst, geen kosten'.

Maandag 1 oktober 2007