European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/79

Brussel, 1 oktober 2007

13314/07 (Presse 210)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de ontwikkelingen in de Maldiven

De Europese Unie staat volledig achter de democratische hervormingen die in de Maldiven plaatsvinden. Van het hervormingstraject naar een modern democratisch stelsel dat de regering sinds 2004 voorstaat, is een aantal noodzakelijke stappen reeds gezet. De diverse resterende uitdagingen mogen het land niet van het juiste pad afbrengen.

De EU heeft nota genomen van het referendum van 18 augustus 2007 waarin werd onderzocht naar welk regeringssysteem de voorkeur van de Maldivische bevolking uitgaat. De EU is ingenomen met de verslagen van de internationale waarnemers waarin wordt aangegeven dat de uitslag van het referendum de wensen van de publieke opinie dienaangaande redelijk weergeeft.

Belangrijk is dat er nu wordt getracht het hervormingsproces met spoed te voltooien en wordt voortgegaan met de voorbereidingen voor de in 2008 geplande algemene verkiezingen. Die verkiezingen moeten vrij, eerlijk en algemeen zijn zodat de Maldivische bevolking de kans krijgt een leider voor de toekomst te kiezen. Hiertoe is het van belang dat de constitutionele hervorming uiterlijk op 30 november 2007 wordt afgerond. De EU dringt er bij alle betrokken partijen op aan hier actief naartoe te werken.

De EU heeft waardering voor de constructieve rol die het Gemenebest-secretariaat speelt door het proces van democratische hervormingen in de Maldiven met praktische maatregelen te ondersteunen.

De EU zal de ontwikkelingen in de Maldiven de komende maanden blijven volgen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

13314/07 (Presse 210)