Time : 11:30:00
Date : 01 October 2007
Sender Name: vzw Pinocchio

VZW Pinocchio: De kleintjes zijn de dupe

De grootste groep brandwondenpatiënten valt uit de boot

Cijfers
467 kinderen met acute brandwonden worden jaarlijks verzorgd in het Brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek. 63% van de kinderen binnen de leeftijdscategorie 0 tot 18 jarigen die voor de verzorging in het Brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek terechtkomen, zijn tussen 0 en 6 jaar.

De kleintjes vallen uit de boot
Slechts een gedeelte van die groep van kinderen, in het bijzonder deze tussen 6 en 16 jaar, kan in de revalidatieperiode deelnemen aan het thermale kuurkamp dat eenmaal per jaar georganiseerd wordt in Spa. De grootste groep, de 0 tot 6-jarigen valt dus uit de boot. Het organiseren van een thermaal kuurkamp voor - 6 jarigen vraagt immers om specifieke aanpassingen en betekent een extra belasting zowel op organisatorisch als op financieel vlak.

Nut van een thermaal kuurkamp
Nochtans hebben de verschillende therapieën in het thermale water een gunstig effect op ondermeer de jeuk en de pijn ter hoogte van de littekens, bevorderen ze de mobilisatie en verminderen de roodheid en de oneffenheden van de huid. De diverse spelactiviteiten helpen het kind eigen mogelijkheden te ontdekken, bevorderen het zelfvertrouwen en helpen het kind de eigen situatie te relativeren door het contact met lotgenoten.

Financiering
De thermale kuurkampen te Spa worden volledig gefinancierd door de VZW Pinocchio (ongeveer 1.700,00 ¤ per deelnemend kind) en de begeleiders zijn professionelen uit de brandwondenzorg die als vrijwilliger bindingen hebben met de VZW. Zonder steun van de overheid is het onmogelijk om voor die leeftijdsgroep een thermaal kuurkamp te organiseren. Gezien het belang van de kuurkampen voor de verdere ontwikkeling van de littekens en voor de psychologische verwerking en rekening houdend met het relatief grote aantal jonge slachtoffertjes, pleiten wij voor een gedeeltelijke financiering via overheidsinstanties om voor alle leeftijdsgroepen tot 16 jaar een mogelijkheid te voorzien een thermaal kuurkamp te volgen.

Contactgegevens
Martin MARGODT, Voorzitter VZW Pinocchio
0473.97.94.48

Het is ook mogelijk een brandwondenpatiëntje te interviewen.

URL: http://www.vzw-pinocchio-asbl.be