Kenniscentrum CrossOver pleit voor uitstroombevordering


"Kabinet slaat plank mis met beperken uitkering aan jonggehandicapten"

WOERDEN, 20071001 -- Het kenniscentrum CrossOver heeft met verbazing kennisgenomen van de voornemens van het kabinet om het beroep op de Wajong-regeling te beperken in plaats van de uitstroom te bevorderen. Het kabinet wil het aantal Wajong'ers beperken door hen geen uitkering te verschaffen zolang er perspectief op werk is. Hiermee slaat het kabinet de plank volledig mis, zo reageert de voorzitter van CrossOver, Hans Kamps.

CrossOver roept daarom het kabinet op zijn koers te wijzigen en de centrale aanbeveling van het recente SER-advies ter harte te nemen: "Voor jonggehandicapten die kunnen werken moet al het mogelijke worden gedaan om hen optimaal te laten participeren in een vorm van werk die past bij hun mogelijkheden en talenten."
Het kabinet suggereert met zijn voornemen, volgens Hans Kamps, dat jongeren op grote schaal misbruik maken van de Wajong-regeling. "Daar is geen enkele aanwijzing voor", verklaart de voorzitter van CrossOver. "Jongeren met een arbeidshandicap worden uitgebreid gekeurd en eventueel herkeurd, voordat zij toegang krijgen tot de Wajong-regeling. Het gaat hier om een kwetsbare groep jongeren met - vaak aangeboren - ernstige lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen die graag hun bijdrage aan de maatschappij willen leveren, maar op wie niemand lijkt te zitten wachten."

"Voornemen kabinet mist onderbouwing"

CrossOver wijst erop dat geen onderbouwde verklaring wordt gegeven voor de toename van het aantal Wajong'ers. Ook het CPB gaat niet in op de oorzaken van de groei. CrossOver-bestuurslid Ankie Verlaan: "Verschijnselen zoals de verbeterde medische zorg, en jongeren die op steeds jongere leeftijd drugs of alcohol gebruiken waardoor psychische storingen worden versterkt, worden niet betrokken in de discussie over de volumegroei van de Wajong-regeling. Er dreigen nu maatregelen genomen te worden op basis van ongefundeerde ophef, maatregelen die straks ook nog eens leiden tot problemen elders."

"Maatwerk nodig in bemiddeling naar participatie"

Door het accent te leggen op een beperking van de instroom, wordt de participatie door deze jongeren op de arbeidsmarkt niet gestimuleerd maar juist bemoeilijkt. Bestuurslid van CrossOver Yolan Koster zegt hierover: "De Wajong-regeling moet gezien worden als brug naar participatie, want bijna iedereen wil naar vermogen een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat kan betaald werk bij een reguliere werkgever zijn of vrijwilligerswerk, maar ook werk in een beschermde omgeving: bij de sociale werkvoorziening of in centra voor dagactiviteiten voor mensen met lichamelijke of geestelijke handicaps. Door mensen buiten de Wajong-regeling te houden, gaan zij ten onder in de grote stroom van bijstandtrekkers. Zij krijgen daardoor niet het maatwerk in de bemiddeling naar participatie waar zo dringend behoefte aan is."

Advies CrossOver: "Bevorder de uitstroom uit Wajong-regeling"

Hans Kamps is tevens kroonlid van de SER en was in die hoedanigheid als voorzitter betrokken bij de werkgroep die recent het advies 'Meedoen zonder beperkingen. Meer participatiemogelijkheden voor jonggehandicapten' uitgaf. In dit advies worden diverse aanbevelingen gedaan om de uitstroom uit de Wajong-regeling te bevorderen. Kamps stelt dat er aan de uitstroomkant nog veel te doen is en doet een greep uit de aanbevelingen van de SER: "De uitstroomkant van de Wajong-regeling is sterk verwaarloosd. Scholen moeten gehandicapte leerlingen maatwerk leveren door hen veel vroeger voor te bereiden op een passende functie op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten intensiever voorgelicht en bewerkt worden om arbeidsplaatsen aan Wajong'ers ter beschikking te stellen. Ministeries moeten beter gaan samenwerken, en de wachtlijsten van de sociale werkvoorziening dienen zo snel mogelijk te verdwijnen."





CrossOver