Ingezonden persbericht

PERSUITNODIGING
Utrecht, 22 september 2007

Jongeren in debat met ministers

Nationaal Jeugddebat in Tweede Kamer

Op 1 oktober is de Tweede Kamer een dag lang het domein van ruim honderd jongeren uit heel Nederland. Tijdens het Nationaal Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad gaan de deelnemers in debat met de ministers Donner, Cramer, Vogelaar en Rouvoet. De jongeren voelen de bewindspersonen vanuit de bekende blauwe stoeltjes aan de tand over tolerantie en samenleven, de beeldvorming over jongeren, discriminatie op het werk en klimaatverandering. Dit alles onder leiding van Tweede Kamervoorzitter mevrouw Verbeet.

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. Dit doen zij aanstaande maandag luid en duidelijk tijdens het Nationaal Jeugddebat dat voor de 12e keer in de Tweede Kamer plaatsvindt. Jongeren maken de dienst uit tijdens het Jeugddebat. Ze confronteren verschillende politici met vragen en meningen over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. De debaters van het Nationaal Jeugddebat introduceren de onderwerpen, leggen een oplossing op tafel en proberen in het debat de ministers Rouvoet, Vogelaar, Cramer en Donner te overtuigen van het voorstel.

De voorstellen van de jongeren zijn gemaakt op basis van het Jongeren Interviewen Jongeren-onderzoek. De deelnemers van het Jeugddebat hebben daarvoor 1147 leeftijdgenoten geïnterviewd.
Uit dit onderzoek komt onder andere naar voren dat éénderde van de jongeren zich niet serieus genomen voelt door politiek en media, driekwart het belangrijk vindt om goed contact te hebben met buurtbewoners, en maar 14% niets wil doen tegen klimaatverandering.

Ook over het onderwerp leren en werken hebben jongeren een mening. Bijna net zoveel jongeren zijn tevreden (26%) als ontevreden (22%) over de informatie die ze van bedrijven krijgen over stages en banen, de rest heeft geen idee. Genoeg reden om dit onderwerp eens uit te diepen met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die het debat dit jaar mogelijk heeft gemaakt.

Met het Nationaal Jeugddebat wil de Nationale Jeugdraad jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verbeteren door de inbreng van jongeren. De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie die wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.jeugddebat.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht