Gemeente Deurne

27-09-2007

Rampbestrijdingsplan Metabel BV in werking per 1 oktober

Op 1 oktober 2007 treedt het rampbestrijdingsplan (rbp) van het bedrijf Metabel BV in werking. Politie, brandweer en geneeskundige hulpverleningsinstantie (GHOR) hebben samen met de gemeente en het Deurnese bedrijf Metabel een rampbestrijdingsplan opgesteld. In dit plan staat welke risicos zich bij mogelijke incidenten kunnen voordoen en welke scenarios daarbij kunnen ontstaan. Vervolgens is met elkaar afgesproken hoe een ongeval voorkomen kan worden en wie wat doet als er toch iets mis zou gaan. Met een gecoördineerde bestrijding worden effecten van een mogelijk ongeval zo veel mogelijk teruggebracht. Het rbp is op 4 mei 2007 door de burgemeester vastgesteld.

Het bedrijf Metabel BV aan de Ampèrestraat 3 (onderdeel van de van Hout-groep voorheen OSBO-International) valt onder het Besluit Risicos en Zware Ongevallen 1999 (BRZO99).
Metabel BV koopt verschillende soorten metaal in dat als afval vrijkomt bij diverse (petro)chemische bedrijven. Onder andere koper-, tin-, lood-, nikkel- en zinkhoudende stoffen worden in diverse vormen ingezameld, opgeslagen en bewerkt. Uiteindelijk worden de gerecycleerde metalen weer verkocht aan bedrijven die het metaal hergebruiken.
In de Wet rampen en zware ongevallen staat dat voor bedrijven die onder het Besluit Risicos en Zware Ongevallen (BRZO) vallen, een Veiligheidsrapport (VR) opgesteld moet worden. Dat VR is dan de basis voor het rampbestrijdingsplan. Een bedrijf valt onder de BRZO als dat bedrijf bepaalde stoffen in specifieke hoeveelheden gebruikt of opslaat. Metabel valt onder het BRZO omdat de hoeveelheid van sommige metaalhoudende afvalstoffen groter is dan de drempelwaarden van BRZO.

Ter inzage
Op 13 december 2006 is het rbp voorlopig vastgesteld. Daarna heeft het vanaf 22 december 2006 t/m 2 februari 2007 voor iedereen ter inzage gelegen. Tijdens de terinzagelegging zijn geen zienswijzen ingediend. Op 4 mei 2007 heeft de burgemeester het rbp Metabel BV definitief vastgesteld. De inwerkingtreding is bepaald op 1 oktober 2007. Het rbp ligt vanaf 27 september 2007 tot 9 november 2007 ter inzage voor de inwoners van Deurne. Voor meer informatie kunt u via telefoonnummer: 0493-387711 contact opnemen met dhr. J. van der Heijden of R. van den Bekerom, afdeling Leefbaarheid.