Raad van State




Agenda voor de media

Deze agenda bevat een selectie van zittingen en evenementen bij de Raad van State die voor de media van belang kunnen zijn. Iedere vrijdag wordt het overzicht van de daaropvolgende week op de website van de Raad van State gepubliceerd.

De gehele zittingsagenda van de Afdeling bestuursrechtspraak met daarop een korte omschrijving van de zaken kan op verzoek wekelijks per post worden toegezonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

Agenda week 40

Maandag 1 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Groenzone Berkel-Pijnacker" van de gemeenten Lansingerland (voorheen Berkel en Rodenrijs) en Pijnacker-Nootdorp. Dit plan maakt de aanleg van een groenzone op grondgebied van beide gemeenten mogelijk. Waar eerst weilanden waren, wordt nu een moerasachtig gebied aangelegd. Dit gebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur en heeft een piekbergingsfunctie voor water. Onder meer de Vereniging tegen Milieubederf en de stichting Natuur- en Milieuwacht Berkel en Rodenrijs zijn het niet met de besluiten van het college eens. Zij vinden dat de belangen van de agrariërs ten onrechte niet zijn meegewogen. Verder vrezen zij voor aantasting van het weidevogelgebied. De Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker vindt dat de groenzone bij de Klapwijkse Knoop te klein is. Dit komt doordat bestaande bedrijven daar ten onrechte mogen blijven, aldus de vereniging. (zaaknummers 200608006/1 en 200608524/1)

10.00 uur

Zitting over de bestuursdwang die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft aangezegd aan Keizer Culinair B.V. vanwege het gebruik van de eerste en tweede verdieping van een pand aan de Oudegracht in die gemeente als kookschool. Het college vindt onder meer dat de kookschool daar in strijd met het bestemmingsplan is gevestigd. In het plan is bepaald dat gestreefd wordt naar woonfuncties op bovenverdiepingen. Voor detailhandel geldt een overgangsregeling. Horeca is daar niet toegestaan volgens het plan. De kookschool is van mening dat de kookschool moet worden aangemerkt als detailhandel, zodat deze onder de overgangsregeling valt. Het gemeentebestuur is het daar niet mee eens. (zaaknummer 200702301/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woensdrecht heeft verleend aan de Politieacademie voor een opleidings- en trainingscentrum en een opvanglocatie voor verslaafden aan de Pannenhoef in Ossendrecht. Hiermee wordt de uitbreiding van activiteiten, zoals schietoefeningen, op het terrein mogelijk. Twee omwonenden vrezen voor geluidoverlast. (zaaknummer 200607695/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan European Shell Store B.V. voor het opslaan en bewerken van mossel-, kokkel- en oesterschelpen aan de Kanaalweg in Vlake (gemeente Reimerswaal). Twee inwoners van Hansweer stellen dat had moeten worden onderzocht of op het Natura2000 gebied in de omgeving effecten zijn te verwachten. Dit gebied ligt volgens de inwoners dichterbij dan de 300 meter waarvan het provinciebestuur is uitgegaan. De inwoners verzoeken de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200705468/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die is verleend aan een fouragegroothandel uit Leek voor het bouwen van een bedrijfspand. De eigenaar wil de fouragegroothandel op een nieuwe locatie uitbreiden met een Fixet bouwmarkt en een Fixet agricenter. Volgens het bestemmingsplan is alleen 'ondergeschikte detailhandel' op de nieuwe locatie toegestaan. Een Formido bouwmarkt uit de buurt stelt dat door de overloop in het assortiment en het feit dat er geen fysieke scheiding in het pand is tussen de drie activiteiten niet meer gesproken kan worden 'ondergeschikte detailhandel'. Daarom is Formido het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. (zaaknummer 200702483/1)

Dinsdag 2 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Buitengebied Zuid-West" van de gemeente Zeist. Onder meer de Stichting Milieuzorg Zeist e.o. en de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West komen tegen dit besluit in beroep. (zaaknummer 200604984/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rijnwoude heeft verleend voor het plaatsen van vier windmolens en een 20 kV-inkoopstation aan de Spookverlaat/N11 in Hazerswoude-Rijndijk. Een aantal omwonenden vindt onder meer dat het perceel niet geschikt is voor het plaatsen van de windmolens en het inkoopstation. (zaaknummer 200702309/1)

10.30 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen aan de Hervormde Stichting Sonneburgh in Rotterdam. Deze stichting heeft een aannemer ingehuurd voor het verbouwen van een pand. De aannemer heeft daarvoor een aantal Bulgaren aan het werk gezet die geen tewerkstellingsvergunning hadden. De staatssecretaris vindt dat de boete kon worden opgelegd omdat de stichting volgens hem als werkgever moet worden aangemerkt. De stichting betwist dit. (zaaknummer 200702733/1)

11.00 uur

Zitting over de bestuursdwang die de gemeente Leiden heeft aangezegd aan NS Vastgoed B.V. om gebouwen aan de Potgieterslaan in Leiden te slopen. Deze gebouwen werden voorheen door een garagebedrijf gehuurd van de NS maar staan nu leeg. De gemeente vreest dat er opnieuw brand zal uitbreken doordat zwervers en daklozen de gebouwen als onderdak gebruiken. Dit is namelijk eerder het geval geweest. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep van de NS tegen de bestuursdwang gegrond verklaard. De gemeente komt tegen deze uitspraak in hoger beroep. (zaaknummer 200702426/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan DRSH Zuiveringsslib N.V. voor haar bedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht. De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven vindt dat de grenswaarden voor de uitstoot van verschillende stoffen niet streng genoeg zijn. (zaaknummer 200701265/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Utrecht om een exploitatievergunning te verlenen voor een internetcafé aan de Bijnkershoeklaan in Utrecht. In het café zal alleen niet-alcoholhoudende drank worden geschonken. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente is bepaald dat - om in aanmerking te komen voor een exploitatievergunning - sprake moet zijn van onbesproken gedrag, ook indien niet-alcoholhoudende drank wordt geschonken. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat de inwoner in het verleden is veroordeeld vanwege vuurwapenbezit. De inwoner vindt dat dit hem niet mag worden tegengeworpen, omdat dit meer dan vijf jaar geleden is gebeurd. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702818/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas heeft verleend aan Schutterij Sint-Jan voor haar schietclub voor oud-Limburgse schietactiviteiten aan de Kromboschweg in Grubbenvorst. De vergunning maakt de verplaatsing van een aantal schietbomen mogelijk. Twee omwonenden vrezen hierdoor meer geluidoverlast te ondervinden. (zaaknummer 200701116/1)

12.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel heeft verleend voor de bouw van een gemeentehuis. De verenigingen "Het Groene Hart" en "Burger Belang Gestel" vinden de bebouwing in strijd met de structuurvisie 1999-2015 van de gemeente. (zaaknummer 200702284/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Noordenveld om handhavingsmaatregelen te treffen tegen Watersportcentrum Cnossen Leekstermeer. IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie had daarom verzocht, omdat het watersportcentrum van plan is haar terrein 's zomers als natuurcamping open te stellen. Het centrum heeft daarvoor al elektriciteitskabels in de grond gelegd. De vereniging komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200700982/1)

Woensdag 3 oktober 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beuningen om handhavingsmaatregelen te treffen tegen de verkoop van dierbenodigdheden door twee tuincentra aan de Van Heemstraweg en de Claudiuslaan in Beuningen. Een dierenspeciaalzaak uit Beuningen stelt dat die activiteiten in strijd met het bestemmingsplan zijn. De rechtbank in Arnhem heeft zijn beroep tegen het besluit gegrond verklaard omdat voor beide tuincentra geldt dat ze in strijd met het plan handelen en bovendien voor één tuincentrum ten tijde van de weigering geen zicht was op legalisatie van de activiteiten. De dierenspeciaalzaak komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701083/1)

Donderdag 4 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft verleend aan Windenergie Boekelermeer B.V. voor een windturbine aan de Boekelerdijk in Alkmaar. Meerdere inwoners van het nabijgelegen Zuidschermer zijn tegen de turbine en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200609418/1)

10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Luchtvaartwet van het luchtvaartterrein Hilversum (Stichting Vliegveld Hilversum). In het aanwijzingsbesluit is een geluidzone om het vliegveld heen gelegd. Binnen deze zone is geen woningbouw mogelijk. Een deel van die zone ligt op het grondgebied van de gemeente Wijdemeren. Lithos bouw & ontwikkeling wil daar graag bouwen. Als de start- en landingsbanen iets anders komen te liggen, dan zou de bouw mogelijk zijn volgens het bouwbedrijf. Een inwoner van Hilversum vreest voor geluidoverlast door de vliegtuig- en helikopterbewegingen. (zaaknummer 200607138/1)

10.00 uur

Zitting over de aanvaarding door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van een melding van de Stichting Mestverwerking Gelderland voor een mestverwerkingsinstallatie aan de Heetkamperweg in Stroe. Het college heeft het bezwaar van het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Vallei en Eem echter gegrond verklaard. De Stichting heeft nu de Raad van State verzocht dit besluit te schorsen. (zaaknummer 200705833/2)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van Justitie om de justitiële persoonsgegevens van een inwoner van Odijk uit de justitiële documentatie te verwijderen. Het betreft een sergeant-majoor van de mariniers die gestationeerd is geweest in Irak en betrokken is geweest bij een incident waarbij na een tweetal waarschuwingsschoten een dodelijk slachtoffer is gevallen. Na het incident is hij aangehouden en is een strafzaak tegen hem gevoerd, waarbij hij in beroep en in hoger beroep is vrijgesproken. Hij heeft vervolgens verzocht om verwijdering van alle justitiële persoons- en detailgegevens die hebben geleid tot het vonnis uit het Justitiële Documentatie Systeem (JDS). De minister heeft het verzoek afgewezen, omdat hij stelt geen beleidsvrijheid te hebben justitiële gegevens te verwijderen. Volgens de minister is het doel van de registratie het bevorderen van een goede strafrechtspleging en heeft de wetgever uitdrukkelijk bedoeld om ook vrijspraken te registreren. De inwoner is het niet eens met de weigering en heeft, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Utrecht, hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Hij stelt dat sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden, waardoor toch moet worden overgegaan tot het verwijderen van de gegevens. (zaaknummer 200703283/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Epe, 1^e Partiële herziening: Wellnesscentrum De Veluwse Bron" van de gemeente Epe. Het plan beoogt de vestiging van een kuuroord nabij recreatieplas Kievitsveld in Emst, in het buitengebied van Epe, en de aanleg van nieuwe natuur. Onder meer het nabijgelegen Thermen Bussloo B.V. en de Vereniging Milieuzorg Epe bestrijden het goedkeuringsbesluit en komen in beroep bij de Raad van State. Volgens Thermen Busloo blijkt uit een onderzoek dat er in het gebied geen markt is voor een tweede wellnesscentrum. De Vereniging Milieuzorg voert aan dat het plan in strijd is met het beleid voor de Ecologische Hoofdstructuur en het beleid in het streekplan Gelderland 2005 inzake de Ecologische Poort en de Groene Wig. (zaaknummer 200700234/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verleend voor 22 zorgappartementen aan de Lintelerweg in Goor. Het Comité Behoud Havezathe Heeckeren is tegen de bouwvergunning. Na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Almelo heeft het comité hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan heeft het comité de Raad van State verzocht de bouwvergunning te schorsen. (zaaknummer 200704378/1)

11.30 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heemstede heeft verleend voor de uitbreiding en verbouwing van een schoolgebouw aan de Crayenestersingel in Heemstede. De Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland is het niet eens met de vergunning en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703435/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Zuidbroek" van de gemeente Apeldoorn. Het plan maakt grootschalige uitbreiding van Apeldoorn met wonen, werken, voorzieningen, groen en water mogelijk. In totaal gaat het om de nieuwbouw van ongeveer 3500 woningen. Verder zal onder meer het bedrijvenpark Apeldoorn-Noord worden uitgebreid en voorzieningen voor sport (onder meer een tenniscomplex met 13 buitenbanen) en onderwijs worden aangelegd. Een aanzienlijke groep inwoners van Apeldoorn is tegen het plan en heeft beroep ingesteld bij de Raad van State. (zaaknummer 200700392/1)

15.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Buren heeft verleend aan een inwoner van Beusichem voor een dierenpension aan de Smalriemseweg in Beusichem. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van het pension en hebben de Raad van State verzocht de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200705919/2)

Vrijdag 5 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht van bouwvergunning die in 1992 aan "Slachthuis en Slagerijen Yakhlaf V.O.F." is verleend voor een islamitisch slachthuis aan de Isotopenweg in Utrecht. Het college wil op dezelfde locatie een transferium en een busterminal realiseren. Deze zijn volgens haar voor de goede bereikbaarheid van Utrecht doorslaggevend. Het slachthuis is het niet eens met de intrekking en heeft, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Utrecht, hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Het bedrijf vindt dat met haar belangen onvoldoende rekening is gehouden. (zaaknummer 200701436/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Venhuizen om een bouwvergunning te verlenen voor een grotere beheerderwoning voor een recreatiepark aan de Dorpsweg in Schellinkhout. De Witte Hoeve B.V., de exploitant van het park, komt na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Alkmaar, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701415/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft opgelegd aan de Christelijke Muziekvereniging DAP aan de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Volgens het college heeft de muziekvereniging bij het uitvoeren van buitenrepetities de maximaal toegestane hoeveelheid geluid overschreden. Dit blijkt volgens het college uit een uitgevoerd geluidsonderzoek. De muziekvereniging is het niet eens met de dwangsom en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zij is van mening dat het onderzoek niet onder representatieve weersomstandigheden heeft plaatsgevonden en vindt dat het niet actueel is, omdat ter plaatse inmiddels een sportschool en een appartementengebouw zijn gebouwd. In een eerdere voorlopige uitspraak van 4 juni van dit jaar schorste de Raad van State de dwangsom. Deze uitspraak is op deze website, onder zaaknummer 200702717/2, te vinden via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. (zaaknummer 200702717/1)

14.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Oss heeft opgelegd aan "W. van de Camp & Zn. V.O.F" in Berghem. Volgens het college heeft het aannemings-, transport- en containerverhuurbedrijf de geldende geluidsnormen overschreden door vrachtwagenverkeer in de nacht. Het bedrijf komt tegen de dwangsom in beroep bij de Raad van State, omdat hij vindt dat de controleambtenaren die de overtreding hebben geconstateerd niet de juiste toezichtbevoegdheden hadden. (zaaknummer 200703006/1)

15.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beesel om maatregelen te treffen tegen Café Friends aan de Pastoor Vranckenlaan in Reuver. De buren van het café hadden om handhaving verzocht vanwege geluidsoverlast. Het college vond echter één overtreding onvoldoende om maatregelen te treffen. De buren komen tegen dat besluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703026/1)