Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070801360

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de toename van het aantal privéscholen. (Ingezonden 4 oktober 2007)


1
Wat is uw oordeel over het artikel "Privéscholen steeds populairder"? 1)


2
Hoe verklaart u de groei van het aantal privéscholen? Deelt u de mening dat de stijging komt door onvrede over het reguliere onderwijs, met name door de lesuitval? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?


3
Wat is uw oordeel over de uitspraak van een scheikundedocente: "Het probleem zit uitsluitend in de grote klassen"? 2) Deelt u de mening dat klassenverkleining voor veel leraren een essentiële voorwaarde is voor goed onderwijs?


4
Is het aanvaardbaar dat docenten hun functie bij een reguliere school omruilen voor een functie op een privéschool? Wat gaat u doen om die ontwikkeling te keren?


5
Kunt u een overzicht geven van de groei van het aantal privéscholen en van het aantal leerlingen in de afgelopen tien jaar, in het primair en in het voortgezet onderwijs?


6
Wat is uw oordeel over het "opvallend grote verschil" tussen de cijfers voor het schoolexamen en het centraal examen op privéscholen? Kunt u een toelichting geven op het "scala aan verklaringen voor de discrepantie"? 3)


7
Wat is uw algemene visie op privéscholen, waarvoor ouders per jaar een bedrag tussen de 12.000 en de 26.000 euro betalen? Deelt u de mening dat het de taak van de overheid is om privéscholen overbodig te maken, omdat het leidt tot een onaanvaardbare tweedeling in de samenleving?


1) Trouw, 27 september 2007

2) Zie noot 1

3) Kamerstuk 31 200 VIII, nr. 4, 2007-2008