Nieuw-Vlaamse Alliantie


Belastingdecentralisatie: werkbaar, haalbaar en vruchtbaar voor alle partijen (05/10/07)

Alleen Vanhengel blijft nog achterop hengelen

Academici uit binnen- en buitenland beschouwen
belastingdecentralisatie als het meest efficiënte wapen om jobs te houden en te creëren. Tegelijkertijd verwijzen ze alle traditionele dooddoeners van administratieve complexiteit tot een ongebreidelde fiscale concurrentie tussen regios tot het rijk der fabelen. Dat blijkt vandaag op een symposium over fiscaal federalisme in Leuven.

Binnen- en buitenlandse specialisten verzamelden vandaag in Leuven rond het thema van fiscale autonomie en decentralisatie. N-VA Kamerlid Jan Jambon zakte ook af naar de studentenstad om vast te stellen dat de wetenschappelijke wereld onze voorstellen als juridisch haalbaar en praktisch werkbaar bestempelen.

Meer zelfs: Vlaanderen, Wallonië en Brussel varen er wel bij. Het lijstje argumenten pro eigen regionale tarieven wordt nog maar eens bevestigd: jobs houden én aantrekken en een grotere responsabilisering van de gewesten om een doordachte en attractieve economische politiek te voeren.

Bovendien lopen we vooruit op tendensen binnen de Europese commissie om de vennootschapsbelasting op één gemeenschappelijke belastbare grondslag te baseren en tariefconcurrentie toe te laten.

Toenemende administratieve lasten kunnen perfect worden ondervangen door de uitsplitsing van bedrijfswinsten te baseren op reële economische criteria zoals bedrijfsvestigingen, personeelsbestand of loonmassa. Het beeld van brievenbusbedrijven gaat dus niet op.

Het is dan ook bedenkelijk dat uitgerekend nu de Brusselse minister van Financiën, Guy Vanhengel (Open VLD) de groeiende consensus doorbreekt vanuit een eng begrepen eigenbelang. Blijkbaar meent Vanhengel dat Brussel er meer baat bij heeft om maatschappelijke zetels van bedrijven in Brussel te creëren dan échte jobs, aldus N-VA kamerlid Jan Jambon.

Auteur:
Kamerlid
Jan Jambon

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be