CVS wijst vier specialismen verpleegkundig specialisten aan

05/10/2007 17:40



V&VN



Het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) heeft besloten om op het gebied van de algemene gezondheidszorg vier verpleegkundig specialismen aan te wijzen. Dit zijn: preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg en chronische zorg. Verder heeft de afdeling V? Specialist in GGZ bij het CSV een aanvraag tot het instellen van een verpleegkundig specialisme psychiatrie ingediend. Daarnaast werkt het VBOC-vervolgproject Verpleegkundig Specialist onder meer aan het compententieprofiel verpleegkundig specialist. De verwachting is dat in de tweede helft van 2008 de eerste verpleegkundig specialisten kunnen worden ingeschreven. Deze verpleegkundig specialisten werken op het snijvlak van verpleegkunde en geneeskunde.

Van Regeling tot besluit
Op 1 februari 2005 heeft de AVVV (thans V?) op grond van artikel 14 van de wet BIG de Regeling inzake instelling van specialismen, volgend op het basisberoep Verpleegkundige' vastgesteld om te komen tot het toekennen van specialistentitels voor verpleegkundigen. Op basis van de Regeling stelde V? drie organen in: een College Specialismen Verpleegkunde, een Registratiecomissie Specialismen Verpleegkunde en een Adviescommissie bezwaarschriften. Het CSV is belast met het aanwijzen van specialismen, het omschrijven van de regelgeving voor de opleiding tot specialist, voor de registratie en herregistratie van specialisten, en het omschrijven van de eisen voor erkenning van opleidingsinstellingen en opleiders. Het CSV houdt rekening met het beroepsdeelprofiel van een specialisme, zoals opgesteld door de beroepsvereniging. De Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde gaat, na aanwijziging van specialismen door het CSV, de registratie van verpleegkundig specialisten en de erkenning van opleiders en opleidingsinstellingen uitvoeren. De Adviescommissie bezwaarschriften wordt verantwoordelijk voor het behandelen van en adviseren over bezwaren tegen beslissingen van de registratiecommissie. Deze drie organen werken onafhankelijk van V?. Een ontwerpbesluit van het College gaat voor advies naar het V?-bestuur. Daarna neemt het College op basis van het advies een besluit. Het College legt dit besluit, met een advies van het V?-bestuur, voor aan de minister van VWS, waarna de minister al dan niet instemt met het besluit. Bij instemming volgt publicatie in de Staatscourant en treedt het Collegebesluit in werking.

VBOC-project Verpleegkundig Specialist
Het VBOC-vervolgproject Verpleegkundig Specialist werkt momenteel aan het compententieprofiel verpleegkundig specialist. Het vervolgproject is een uitwerking van het rapport Verpleegkundige toekomst in goede banen. Op 10 mei 2006 heeft de stuurgroep VBOC (verpleegkundige beroepsstructuur en opleidingscontinuüm) dit rapport aangeboden aan de minister van VWS. In het rapport staan aanbevelingen en adviezen voor een doelmatige en toekomstbestendige verpleegkundige beroeps- en opleidingsstructuur, maatregelen op de korte en lange termijn. Het belangrijkste advies is om het verpleegkundig beroep verticaal in tweeën te delen: de verpleegkundige en de verpleegkundig specialist. Bij de laatste gaat het om verpleegkundigen die op het snijvlak van de verpleegkunde en de geneeskunde opereren. Deze tweedeling sluit aan bij de verpleegkundige artikel 3 Wet BIG en de verpleegkundig specialist artikel 14 Wet BIG Ook adviseert het rapport te komen tot een horizontale indeling in vier deelgebieden: preventieve zorg (voorkomen), acute zorg (behandelen), intensieve zorg (behandelen + begeleiden) en chronische zorg (begeleiden + ondersteunen). Deze deelgebieden kunnen onderverdeeld worden in somatische aandoeningen en psychische aandoeningen/gedragsstoornissen. Met deze deelgebieden worden samenhangende kennisgebieden binnen het beroep gebundeld, waarbinnen de verpleegkundige zich kan bekwamen. De deelgebieden zijn bewust niet te smal gemaakt. Zij moeten immers kunnen meebewegen met de ontwikkelingen en veranderingen in de zorg. De minister van VWS heeft dit advies overgenomen en heeft V? de opdracht gegeven om, in overleg met het CBOG een implementatieplan te maken voor de adviezen en aanbeveling uit het rapport Verpleegkundige toekomst in goede banen. Het plan van aanpak omvat drie projecten:

1. de verpleegkundig specialist

2. de vervolgopleidingen

3. de samenhang tussen beroep en opleidingen op initieel niveau. Het project Verpleegkundig Specialist is in juli 2007 gestart. De voorbereidingen voor de andere twee projecten Vervolgopleidingen en Samenhang tussen beroepen en opleidingen vindt plaats in overleg met het CBOG. Het vervolgproject VBOC Verpleegkundig Specialist is verdeeld in activiteiten van drie werkgroepen.
1. werkgroep Het competentieprofiel van de verpleegkundig specialist
2. werkgroep Een landelijke standaard voor de EVC-procedure
3. werkgroep De benodigde opleidingscapaciteit
Het compententieprofiel verpleegkundig specialist wordt uiteindelijk, na marginale toetsing door het CVS, onderdeel van de regelgeving van het College.

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die door een ministerieel erkende aanvullende opleiding (HBO-master) en ervaring op het niveau van expert wordt ingezet voor een omschreven groep patiënten waarmee zij individuele zelfstandige behandelrelatie aangaat. Vanuit het perspectief van de patiënt worden care en cure geïntegreerd aangeboden ter bevordering van de continuïteit en kwaliteit van zowel zorg als behandeling, het vermogen tot zelfmanagement en de kwaliteit van leven.