Gemeente Hoogeveen

5 oktober 2007

Afzender: College van B&W

Begroting 2008-2011

Hoge ambities in Hoogeveen, meer prestaties en nauwelijks belastingverhoging

De gemeente Hoogeveen houdt hoge ambities, presteert meer de komende jaren en vraagt nauwelijks hogere belastingen van de inwoners. Dat is de kern van de programmabegroting 2008-2011 die het college van B&W van Hoogeveen voorstelt aan de gemeenteraad.

âHet valt op dat Hoogeveen heel dynamisch is, er gebeuren erg veel goede dingen de laatste jaren,â zegt wethouder Wietze van der Zwaag. âWe zijn als gemeente blij dat we in dit Hoogeveen een rol van betekenis kunnen spelen.â Het college heeft voor 2008 vier prioriteiten benoemd: werk voorop, een nog betere dienstverlening, de tendens doorbreken van generaties-lange achterstanden, en de vierde prioriteit is stadscentrum en Bentinckspark fraaier maken.

Van der Zwaag: âWaar we als college heel blij mee zijn, is dat we de lasten voor de inwoners nauwelijks hoeven te verhogen. En dat terwijl de ambities hoog blijven. Belangrijk is verder dat we harder plannen in 2008. Daardoor presteren we meer: in 2008 alleen al qua investeringen voor 24 miljoen. Zo weten de inwoners waar ze aan toe zijn en is iedereen beter af.â

Belastingen

De gemeentelijke belastingen gaan in 2008 niet omhoog met uitzondering van een normale âindexeringâ, dat is een verhoging van 1,5% vanwege prijs- en loonstijgingen. Ook voor de andere heffingen geldt alleen de indexering, met twee uitzonderingen. Het voorstel aan de raad is de bouwleges (kosten voor bouwaanvragen) met 5% te verhogen. Voor de afvalstoffenheffing geldt net als in 2007 10 euro extra heffing. Hoogeveen hoort over 2007 bij de top drie van Drentse gemeenten met de laagste woonlasten.

Werk voorop

Werk voorop is de eerste prioriteit in 2008 in het voorstel van het college. De gemeente gaat een medewerker als tussenschakel naar het midden- en kleinbedrijf inzetten (70.000 euro per jaar). Er komt een microkrediet speciaal voor startende ondernemers. De gemeente gaat intensiever samenwerken met onderwijs en bedrijven om opleidingen op maat te creëren voor werknemers en werkzoekenden (80.000 euro in 2008).

Een nog betere dienstverlening

In 2008 gaat de nieuwe centrale Gemeentewinkel in het Compagnieshuis open en het Zorgloket in de hal van ziekenhuis Bethesda ontwikkelt zich verder. Vanaf 2008 zet de gemeente hoger in op het groenonderhoud (175.000 euro per jaar). Er komen in 2008 tien nieuwe Dorps- of Buurtsmederijen bij naast de tien die er al zijn (60.000 euro extra per jaar). âDe Smederijen van Hoogeveenâ is een vervolg op Buurtbeheer en geeft bewoners meer zeggenschap.

Tendens doorbreken van generatielange achterstanden

Dertig procent van de Hoogeveense kinderen hebben een taalachterstand. Dat is veel te veel, vindt het college. In 2008 wordt het meer basisscholen en peuterspeelzalen (die samenwerken in VVE, voor- en vroegschoolse opvang) mogelijk taalprojecten te doen (150.000 euro extra per jaar). Er is in 2008 buiten VVE om 80.000 euro extra voor leesbevordering bij ouders en kinderen met taalachterstanden. Volgend jaar gaan in Hoogeveen Centra voor Jeugd en Gezin van start in enige vorm. De Centra worden landelijk ingevoerd om in de jeugdzorg met elkaar in plaats van langs elkaar te werken. Daarnaast gaat de gemeente vanaf 2008 jongeren die voortijdig dreigen af te haken van school, via creativiteitstraining helpen zichzelf te helpen.

Stadscentrum en Bentinckspark fraaier maken

De visie stadscentrum is in 2008 afgerond. De eerste schop gaat in de grond van de Hoofdstraat-noord (600.000 euro). De plannen voor het nieuwe Kaapplein in het centrum zijn al klaar, de uitvoering begint in 2009. Het Bentinckspark kan in de tweede helft van 2008 aangepakt worden (1.8 miljoen euro in 2008).

Samen maakt sterker

De vier prioriteiten van het college voor 2008 komen voort uit de ontmoetingen van de collegeleden in Hoogeveen in de afgelopen periode. In het algemeen wil het college onder het motto âSamen maakt sterkerâ werken aan vier hoofdthemaâs: meedoen, talentontwikkeling, aantrekkelijker stad en dorpen, en samen.

Inzien en afhalen

De programmabegroting 2008-2011 is in te zien op www.hoogeveen.nl/programmabegroting en (vanaf volgende week woensdag) af te halen bij de gemeente in het raadhuis (291911).

Torentje totaal

Samen met de programmabegroting presenteert het college de publieksversie ervan, onder de naam Torentje totaal: vooruitblik 2008 en verder. Torentje totaal wordt woensdag 17 oktober huis aan huis verspreid met de Hoogeveensche Courant. Het magazine telt twintig paginaâs en omvat de plannen waar men in Hoogeveen het meest mee te maken krijgt.

Reageren via internet

Wie wil reageren op de artikelen in Torentje totaal, kan reageren via een nieuwe website: www.torentjeonline.nl. Reageren op alle plannen en in gesprek gaan kan ook via een digitaal spreekuur met wethouder Wietze van der Zwaag. Dit spreekuur is op maandag 22 oktober van 20.00 tot 21.00 uur en is te vinden via dezelfde internetpagina.

Raad beslist

Het voorstel voor de programmabegroting 2008-2011 staat op de agenda van de gemeenteraad op 25 oktober (discussie) en 8 november (besluit). Wie iets wil zeggen tegen de raad over de begroting, kan gebruikmaken van het spreekrecht op 25 oktober. Aanmelden kan via telefoon 291201.

Zie ook www.hoogeveen.nl/programmabegroting

---