Politie Amsterdam-Amstelland



Man overlijdt na val van 7-hoog / Gravestein (05/10/07)

Donderdagavond 4 oktober rond zeven uur is bij de flat Gravestein een vooralsnog onbekende man van 7-hoog naar beneden gevallen. Dit vond plaats tijdens een politieactie in een woning. Het slachtoffer kwam op het gras terecht en werd zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht waar hij vannacht aan zijn verwondingen overleed. De Rijksrecherche heeft het onderzoek op zich genomen. De technische recherche van een ander politiekorps heeft het sporenonderzoek uitgevoerd.

Noot redacties: Aangezien de Rijksrecherche het onderzoek doet wordtal er vanuit de politie verder geen woordvoering worden gedaan.

43 Aanhoudingen rond wedstrijd Ajax-Zagreb / Amsterdam-Amstelland (05/10/07)

Op donderdagmiddag 4 oktober werden in verband met de voetbalwedstrijd Ajax-Dynamo Zagreb in het kader van de UEFA-cup preventief fouilleeracties uitgevoerd. Deze controles begonnen al vanaf halftwee en vonden plaats in de binnenstad, op metrostations en in de omgeving van de ArenA. Hierbij werden 8 mensen aangehouden die in het bezit waren van messen, een ploertendoder, een boksbeugel, een knuppel en een busje traangas. Deze preventieffouilleeracties werden uitgevoerd nadat de burgemeester een noodverordening had afgekondigd het geheel tot veiligheidsrisicogebied had benoemd.

Zoals te doen gebruikelijk is de insteek van de politie om fans van beide clubs fysiek gescheiden te houden, hierbij worden door de mobiele eenheid afzettinggen haddden geformeerd.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd het erg onrustig rondom het supportershome van Ajax. Hierbij werd met flessen en stenen naar de politie gegooid. Door de Aanhoudings Eenheden werden tientallen met name Ajax-aanhangerss aangehouden die worden verdacht van het plegen van openlijke geweldpleging. Tijdens deze ongeregeldheden raakten drie politiemensen gewond. Twee werden ter plaatse behandeld, een derde kon na behandeling in het ziekenhuis weer verder.

Winkeldief zwaait met vuurwapen / Meeuwenlaan (05/10/07)

Donderdag 4 oktober rond vijf uur, werd een winkeldief betrapt bij het stelen van een fles drank in een supermarkt aan de Meeuwenlaan. Toen de beveiliger hem wilde aanhouden verzette hij zich. Hij bedreigde de man met een vuurwapen en ging er vandoor.

Een beveiligingsbeambte zag dat een man een fles sterke drank in zijn tas stopte. Blikjes bier werden wel afgerekend, maar de fles drank niet. Buiten de winkel werd hij aangehouden. Daarbij begon hij zich te verzetten. Toch lukte het de beveiliging om hem mee te krijgen. Eenmaal binnen trok hij een vuurwapen en dreigde daar mee. Hierna is hij de winkel uitgelopen en ontkomen.

Rechercheurs van Bureau Opsporing van district Noord hebben de zaak in onderzoek.

Politie Amsterdam-Amstelland houdt open huis! / Amsterdam-Amstelland (05/10/07)

Op zaterdag 13 oktober opent de politie Amsterdam-Amstelland de deuren van alle 32 wijkteams om de buurtbewoners een blik te gunnen in de âpolitiekeukenâ. Natuurlijk is er dan genoeg te zien en te beleven. Daarnaast kan men in het hoofdbureau aan de Elandsgracht een fototentoonstelling bezoeken over politieoptreden in Amsterdam door de jaren heen.

In het kader van de landelijke politiedag worden de burgers van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen bij hun eigen wijkteambureau, waar zij worden ontvangen door de buurtregisseurs. Werd er in het verleden goede sier gemaakt met alle spectaculaire en specialistische onderdelen en diensten die binnen de regio opereren (ME, ruiters, hondengeleiders etc), nu is het tijd om de politie te laten zien vanuit de basis. De plek waar zij vindt dat zij thuis hoort, dicht bij de burger, het wijkteam dus.

Natuurlijk is er ook genoeg te doen en te zien. Naast een ontvangst door de buurtregisseur en een rondleiding door het bureau zijn er politievoertuigen en speciale politiegereedschappen te bewonderen. Bij enkele wijkteams is er voor de kinderen de mogelijkheid om vingerafdrukken te laten nemen en een boevenfoto te laten maken.

Ook het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht 117 opent die dag haar deuren voor het publiek. Hier kan men van 10.00 uur tot 16.00 uur de foto-expositie bewonderen: 'Waakzaam en dienstbaar, 65 jaar politiewerk in Amsterdam'. De openstelling van het hoofdbureau voor het publiek mag uniek worden genoemd. Niet alleen de fotoâs die er tentoongesteld worden zijn bijzonder, maar natuurlijk is het ook aardig om zoân prominent en markant gebouw eens van binnen te zien.

U wordt van harte uitgenodigd op zaterdag 13 oktober een bezoek te brengen aan één van de wijkteams, waar u gastvrij wordt ontvangen door de buurtregisseurs.