Ingezonden persbericht


Veilingwebsites belangrijke bron van illegale software

Onderzoek BSA: 8 miljoen dollar aan illegale software beschikbaar via internetveilingen in eerste halfjaar 2007

Amsterdam, 5 oktober 2007 - De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen het gebruik van illegale software, heeft in de eerste zes maanden van 2007 de verkoop van 36.000 illegale softwareproducten via veilingwebsites voorkomen. Volgens actuele BSA-gegevens over internetpiraterij is de verkoopwaarde van de software die het eerste halfjaar van 2007 via online veilingen werd aangeboden, ruim acht miljoen dollar.

"Sommige op veilingsites aangeboden producten zijn commerciële softwareoplossingen die alleen door bedrijven worden gebruikt", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux. "Zo heeft de BSA veel softwareproducten voor ontwerp- en productietoepassingen gesignaleerd. Bedrijven die software via een veilingsite aanschaffen, moeten zich realiseren dat de kans op het aanschaffen van illegale software groot is. Illegale software biedt veelal niet de functionaliteit en voordelen van een legale versie. Daarnaast lopen bedrijven het risico op juridische en financiële consequenties van het gebruik van illegale software door het schenden van auteursrechtwetgeving."

Volgens Brand is het ook mogelijk dat bedrijven via op veilingsites gekochte software ongemerkt virussen, trojans of spyware op hun netwerk installeren. Onderzoek van IDC* wijst uit dat 50 procent van de illegale software dit soort kwaadaardige code bevat.

Illegale software wordt ook aangeboden op websites die reclame maken met 'goedkope software', of op websites met peer-to-peer-netwerken (P2P). De BSA identificeert per maand meer dan 200.000 illegale softwarebestanden op file-sharing netwerken.

De BSA heeft als onderdeel van zijn acties diverse veilingwebsites geïdentificeerd, die auteursrechten schenden en heeft actie ondernomen om deze sites te laten sluiten. Enkele van deze veilingwebsites zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van tientallen of zelfs honderden illegale softwarepakketten.


* Bron: IDC 'The Risks of Obtaining and Using Pirated Software' 2006.

###

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Microsoft, Monotype, Symantec, Tekla en UGS. Associate BSA-leden zijn Attachmate, Mamut, Microstar en OWG. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht