Ingezonden persbericht


publieke omroep presenteert themaweek Wij zijn de baas

Democratie is het politieke buzzword van deze tijd. Maar wat betekent het eigenlijk? Kan democratie worden geëxporteerd, of verkocht? Is de democratie in ons land er voor iedereen, zijn we inderdaad met z'n allen de baas? En: is onze democratie wel klaar voor de 21ste eeuw, of moet het worden aangepast aan de eisen van deze tijd?

Van 5 tot en met 12 oktober presenteert de publieke omroep de themaweek Wij zijn de baas. Een week lang is er op radio, internet en televisie veel aandacht voor het thema democratie. In meer dan twintig programma's zal de belangrijkste peiler van onze samenleving vanuit zeer uiteenlopende invalshoeken worden belicht en onderzocht.

Aanleiding voor de themaweek is een internationaal initiatief waaraan maar liefst 34 omroepen deelnemen, waaronder Arte en de BBC, maar ook de Pan-Arabische zender Al Arabia. Vanaf 5 oktober vertonen deze omroepen wereldwijd een selectie van de tien documentaires rond democratie die werden gemaakt door internationaal gerenommeerde regisseurs. Ook de publieke omroep vertoont deze week vier documentaires uit de reeks, waaronder de Chinese documentaire Please vote for me(VPRO), die onlangs nog in de prijzen viel op het Amerikaanse Silverdocs festival.

De aftrap van de week is op vrijdag 5 oktober. Die avond presenteert NOVA (Vara/NPS) de resultaten van een speciale editie van het 21Minuten-onderzoek. Vanaf 10 augustus kunnen inwoners van Nederland online (www.21minuten.nl) hun mening geven over onze democratie en overheid. In 2006 gaven daarin maar liefst 170.000 Nederlanders uitgebreid hun mening over allerlei politieke kwesties. In de week daarop besteden tal van televisieprogramma's aandacht aan het thema democratie: van het Jeugdjournaal (NOS) tot Netwerk (NCRV/ EO) en van Andere Tijden (NPS) tot Koefnoen (Avro). Daarnaast zijn er voor deze week aparte programma's in de maak. Zo kan er woensdagavond 10 oktober op Nederland 1 gestemd worden op een nieuw Nederlands volkslied(VPRO/Endemol). In een debat onder leiding van Felix Rottenberg praten ouders en wetenschappers over de eigen verantwoordelijkheid bij de opvoeding. Steeds vaker wijzen we bij problemen naar de overheid (RVU/VPRO). Ook radio haakt volop in met onder meer in De Ochtenden (VPRO/EO) en Stand.nl (NCRV) veel aandacht voor het thema. Onder andere via de website www.wijzijndebaas.nl zal ook het publiek een belangrijke rol gaan spelen.

Themaweek Wij zijn de baas: alles over de democratie bij de publieke omroep. Van 5 tot en met 12 oktober op radio, televisie en internet. Meer informatie (vanaf 10 augustus) op: www.wijzijndebaas.nl

NPO Televisie Programmering
' +31 (0)35 6777458
7 +31 (0)35 6777412
amber.koman@omroep.nl www.omroep.nl/npo

NPO
NPO-gebouw
Sumatralaan 45
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum

---- --