VU Medisch Centrum

Amsterdam, 28 september 2007
2007/079/JS

Aanpak angst en depressie kan beter

De diagnose en behandeling van angst en depressie in de huisartsenpraktijk en in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kunnen beter. Dat betoogt prof. dr. Richard van Dyck in zijn afscheidsrede, die hij op 5 oktober a.s. uitspreekt. Van Dyck pleit voor een geïntegreerde aanpak en een intensieve samenwerking tussen huisartsen en ggz-instellingen. Richard van Dyck neemt afscheid na ruim twintig jaar leiding te hebben gegeven aan de afdeling psychiatrie en de gemeenschappelijke academische werkplaats van VU medisch centrum en GGZ Buitenamstel.

Jaarlijks krijgen ongeveer 800.000 Nederlanders te maken met een angststoornis en een even groot aantal met een depressie. Behandelingen met bewezen effect zijn onder andere medicatie en cognitieve gedragstherapie. Echter lang niet altijd worden deze behandelingen toegepast. Ook blijft herkenning van angst en depressie in de huisartsenpraktijk een lastig punt, waardoor een optimale behandeling achterwege blijft.

Richard van Dyck presenteert tijdens zijn afscheidsrede een geïntegreerde aanpak (collaborative care) om de diagnose en de behandeling in de huisartsenpraktijk en in de ggz te verbeteren. Dit houdt onder meer in dat de huisarts de eindverantwoordelijkheid over de behandeling en medicatie houdt. Deze wordt ondersteund door een gespecialiseerde verpleegkundige, die ook korte therapieën uitvoert. Door middel van korte specifieke vragenlijsten, aangeboden via internet, kan de diagnose angst of depressie sneller gesteld worden. Daarnaast worden de afspraken tussen huisarts en patiënt vastgelegd in behandelovereenkomsten. Ook preventie speelt een belangrijke rol.

Richard van Dyck (1942) heeft tijdens zijn werkzame leven een krachtige impuls gegeven aan de wetenschappelijke onderbouwing en evidence-based behandelmethoden van angst en depressie. Hij is de architect van NESDA (de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst), een groot onderzoek naar de oorzaken en beloop van depressie en angst, dat gedurende tien jaar onder drieduizend mensen wordt uitgevoerd.

Noot voor de redactie: niet ter publicatie: voor meer informatie, of een interview met Richard van Dyck, kunt u contact opnemen met Petra Timmer van de afdeling Communicatie van GGZ Buitenamstel, Tel. (020) 477 5100/06-25424000, of Jan Spee, communicatie VUmc, tel. (020) 444 3444.
Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (