Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 5 oktober 2007

Vlaamse noodhulp voor Myanmarese bevolking

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS trekt 150.000 euro uit voor rechtstreekse voedselhulp aan de bevolking van Myanmar/Birma. Hij werkt hier samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, dat deze week de garantie kreeg van het militaire regime dat de blokkades aan de haven worden opgeheven.

In normale politieke omstandigheden zou het land volgens WFP geen voedselhulp nodig hebben. Myanmar heeft alles in huis om, zoals bijvoorbeeld Thailand en Vietnam, een grote rijstexporteur te zijn. Maar het zwakke economische beleid van de regering, de militaire dictatuur en de recente politieke onlusten hebben rechtstreekse gevolgen voor de bevolking. WFP waarschuwt dat het probleem van voedseltekort snel kan escaleren.

Bourgeois: "We moeten te allen prijze verhinderen dat de zwaksten in de Myanmarese samenleving uiteindelijk het slachtoffer worden van het regeringsoptreden tegen het democratisch verzet. Door de opheffing van de blokkade kunnen we zeker zijn dat de Vlaamse hulp ter bestemming komt en niet blijft steken in de havens."

De Myanmarese overheid verhoogde afgelopen zomer de olieprijzen, waardoor burgers plots bijna de helft van hun dagelijkse inkomsten aan transportkosten moesten besteden. Dat terwijl men in Myanmar tevoren al 70 procent van het inkomen aan de aankoop van voedingsmiddelen diende te besteden. Bovendien zouden militairen voedsel van de boeren stelen en de arbeidskrachten die nodig zijn op de akkers, opeisen als dragers of wegenbouwers. Anderen worden, met behulp van gericht geplaatste anti-persoonsmijnen rond huizen, rijstvelden en de wegen naar de velden, verhinderd om hun gewassen te oogsten.

WFP liet deze week verstaan dat de vastgestelde terugval van zijn fondsen wel zeer ongelegen komt. Normaal gezien bereiken de programma's van de VN-organisatie een half miljoen Myanmarese burgers. Vorige maand kon WPF echter slechts 200.000 mensen voedselhulp bieden. De minister bleef niet doof voor deze oproep en stelt vandaag meteen Vlaamse middelen ter beschikking.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois
Tel: 02 552 70 08
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be