Gemeente Hoorn


Actieweek Ouderen in beweging!

27 september 2007 - De afgelopen zes jaar organiseerde het Sportopbouwwerk met succes de campagne Ouderen in beweging!. Dit jaar is er opnieuw een campagneweek, van 8 tot en met 14 oktober, met een openingsdag op zondag 7 oktober. Het doel van de campagne is ouderen kennis te laten maken met diverse sportdisciplines en hen te laten ervaren dat sporten gezond en gezellig is. De campagne Ouderen in beweging! gaat, opgeluisterd door het André Hazeskoor, op zondag 7 oktober van start, om 12.30 uur, in Sportcentrum De Opgang, Akkerwinde 43 in Zwaag. De officiële opening wordt verricht door wethouder Ronald Witteveen. Daarna kondigt Bouke Pitstra, voormalig atleet van AV Hollandia, diverse workshops aan, waaraan de aanwezigen gratis kunnen deelnemen. In de kleine zaal zijn er workshops, van volksdansen tot country line dance. Die geven senioren een voorproefje van het scala aan activiteiten waaraan ze in de bewegingsweek veelal gratis kunnen deelnemen. Ook kunnen belangstellenden kennismaken met de sporten koersbal, tafeltennis, volleybal, badminton en jeu de boules. Voor deze workshops en de kennismakingssporten is het niet nodig over een goede conditie te beschikken of goed ter been te zijn. Iedereen kan er aan deelnemen. Sportkleding is niet verplicht, makkelijk zittende kleding wordt wel aanbevolen. Tussen de workshops en lezingen door is er een loterij in de grote zaal. Bij deze loterij valt er een spectaculaire hoofdprijs te winnen.

Bij de vele informatiestands in de grote zaal kunnen de aanwezigen informatie krijgen en zich aanmelden voor de activiteiten die later in de week plaatsvinden. Ook is er informatie over gezondheid en andere aspecten die met het sporten en met het ouder worden verbonden zijn.

Rust roest Veel ouderen, vooral van hoge leeftijd, bewegen onvoldoende. Boven de 64 jaar krijgt 70 procent van de bevolking lichamelijke klachten, die dikwijls met medicijnen worden bestreden. Bewegingsactiviteiten, met name fitness, kunnen goed worden ingezet om de conditie en de kracht van ouderen op peil te houden. Vanuit de medische wereld komen steeds meer impulsen om mensen aan het bewegen te krijgen. Meer bewegen kan een belangrijke preventieve werking hebben bij chronische ziekten zoals diabetes, osteoporose en ook dementie.

De campagne Ouderen in beweging! wordt georganiseerd door het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn, in samenwerking met de projectgroep Ouderen in beweging, reguliere sportaanbieders en vele vrijwilligers. De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Stichting Welzijn Ouderen West-Friesland, Stichting Netwerk, Omring, Stichting Ouderenraad Hoorn en een vrijwilliger uit de doelgroep. Voor meer informatie over de openingsdag, de campagneweek en de loterij: Pedro Koning, telefoon (0229) 25 94 53, en www.sportopbouwwerkhoorn.nl