Ingezonden persbericht


Nog 3 dagen te gaan..
voor de FINALE IMPLANTART 2007

Internationaal Beeldende Kunst Netwerk komt samen in FINALE IMPLANTART 2007

AMSTERDAM-IJBURG, zondag 7 oktober 2007 om 1500 uur begint de FINALE van IMPLANTART 2007. IMPLANTART is een kunstwerk van 45 torenhoge sculpturen door een internationaal beeldende kunst netwerk o.l.v. kunstenaarsduo Scorselo&Swart. Niet eerder werd er een dergelijk expansief beeldend kunstwerk gemaakt in een openbaar atelier gedurende 3 maanden in de open lucht in Nederland. De organisatie van IMPLANTART nam 1 jaar in beslag; de uitvoering zal nog eens 5 jaar duren. De eerste 45 sculpturen zijn nu gemaakt. Scorselo&Swart hebben voor IMPLANTART allerlei partijen uitgenodigd voor samenwerking. Van culturele groepen tot projectontwikkelaars en omliggende scholen tot internationale gemeenten, kunstenaars en musea; van AMVEST tot o.a. het Boca Raton Museum of Art in Mizner Park. Dit museum van hedendaagse kunst( contemporary art museum) is momenteel het meest gerenommeerde culturele instituut van Zuid Florida. Met dit netwerk hebben Scorselo&Swart, naast de huidige tentoonstelling, de mogelijkheid gecreëerd van additionele kunstinstallaties in de komende 5 jaar. Bijzonder is dat IMPLANTART hierdoor mee beweegt met de meest actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst en naast de autonome kunstwerken, steeds weer andere innovatieve sculpturen creëert vanuit een internationaal -maatschappij kritisch- perspectief.

Er is een statig park ontstaan in de afgelopen 100 dagen, bestaande uit 45 ravenzwarte en torenhoge sculpturen die messcherp afsteken tegen de typerende Nederlandse luchten. De sculpturen zijn gemaakt met oa. Duurzaam hout en maken allen afzonderlijk een statement. Iedereen kan dit 'bos' vrij betreden, wat een bijzondere ervaring is zoals blijkt uit de grote interesse uit binnen -en buitenland. Zo bezochten 50 New Yorkse studenten afkomstig van de School of Architecture CCNY, onder leiding van kunsthistoricus professor Lance Brown afgelopen week, de site van Scorselo&Swart.

Met de 45 sculpturen maken Scorselo&Swart een statement over het gebrek aan culturele interesse en morele betrokkenheid in Nederland bij wat er in de rest van de wereld gebeurd. Door middel van de participatie van vele (nationale en internationale) partijen in IMPLANTART wordt oa. de discussie gevoerd over het belang hiervan.

Deze eerste 45 sculpturen zullen bij elkaar, in de vorm van een 'beeldenpark', overwinteren in Amsterdam-IJburg. In maart 2008 zullen de eerste 25 gaan beginnen aan een reizende tentoonstelling en geplaatst worden voor kortere of langere tijd in de straten van Amsterdam (vandaar IMPLANTART). Op zondag 7 oktober 2007 om 1500 uur begint de Finale van IMPLANTART waarmee het initiële bouwproces wordt afgerond en de tentoonstelling wordt geopend op de site (het beeldenpark) door wethouder dhr. D. Straat en in de galerie ACCULADE om 16.00 uur met een toast.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Locatie IMPLANTART: Erich Salomonstraat t.o. nr. 350/ Galerie Acculade: IJburglaan 688 AMSTERDAM

Het internationale Kunstenaarsduo; Scorselo&Swart; (US-NY Scorselo & NL Swart) begint hun samenwerking in 1998 in AMSTERDAM met korte films en live kunstperformances. In 1999 ontwikkelden zij de kunstvorm: de Art Action. In 1999 maken ze een serie van drie Art Actions op de Dam: De Dam Border Projects 1999. In de zomer van 2000 lopen zij in 100 dagen de Holland Border Walk 2000 en plaatsen tijdscapsules in 14 grensgemeenten. In 2002 kruisigen zij zich in: Crucifixion op het Museumplein in Amsterdam en daarna in Documenta, KASSEL. Met Surrender to Indifference evacueren zij het Spui en worden er gedurende een week 100 'slachtoffers' door de stad verspreid. Eerder, in 2001 maken zij 1000 stoelen op de Dam waarmee ze publiekelijk vraagtekens plaatsten bij het besluit van het Prins Bernhard Cultuurfonds om bijna drie ton uit te trekken voor nieuwe stoelen in de Nieuwe Kerk voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima. In 2004; We 'll meet again in Den Haag en Amsterdam, en 'Tafelbezetting'. In 2003 wordt het internationale kunstproject Moving the World- de DAM, gelanceerd met de Art Action: Dam Borders Revisited in de Ringdijk van Amsterdam. Moving the World 2004 eindigt met de wereld-opening op het Wittenburgerplein in Amsterdam ism. Casablanca, Cairo, Kopenhagen, Antwerpen, Ankara, Jakarta, Oslo en Athene. Tussen 2005-2006 werken ze aan een aantal publicaties; o.m. luchtfoto's en maken een serie beeldende kunst installaties ism. groep internat. Kunstenenaars in de openbare ruimte waaronder Implantart Amsterdam 2007.

Voor meer informatie kunt u bellen met: Stichting Kriteria Amsterdam, telefoon: +31(0)20-6684402/ (0)641514330 www.scorselo-swart.com/ www.acculade.nl