Hardlopers op de bres voor Tibet tijdens Singelloop Utrecht

03/10/2007 12:34



International Campaign for Tibet



Twintig hardlopers, waaronder een jonge Tibetaan woonachtig in Nederland, lopen op 7 oktober tijdens de Singelloop in Utrecht mee voor de 'Race for Tibet' campagne van de International Campaign for Tibet Europe (ICT-E). Deze campagne haakt in bij sportevenementen om het publiek op een positieve manier in te lichten over de mensenrechten situatie in Tibet. De lopers gaan met de Tibetaanse vlag over de finish. Tijdens de Dam tot Dam Loop op 23 september uitten 17 hardlopers op dezelfde manier onder grote belangstelling hun steun aan Tibet.

ICT-E roept China op om de schendingen van de mensenrechten te beëindigen via directe onderhandelingen met de Dalai Lama. "Nu de hele sportwereld zich richt op de Olympische Spelen in Beijing in 2008 is het belangrijk dat de mensenrechtensituatie in Tibet en China evenredige aandacht krijgt", zegt Tsering Jampa, zelf geboren in Tibet en directeur van ICT Europe in Amsterdam. "Met slechts een jaar te gaan richting de Spelen in Beijing in augustus 2008 vragen we de Chinese autoriteiten dringend om een vreedzame oplossing te vinden voor de situatie in Tibet via dialoog met de Dalai Lama".

Tibet werd in 1949 bezet en gaat sindsdien gebukt onder golven van repressieve onderdrukking en beteugeling van de fundamentele vrijheden. Het communistische regime ondermijnt stelselmatig de Tibetaanse identiteit door de vernietiging van Tibet's unieke cultuur, het aan banden leggen van godsdienstvrijheid en door de economische marginalisatie van de Tibetanen in Tibet.

De actie in Utrecht staat niet op zichzelf. Tibet supporters hebben al meegelopen met de Dam tot Dam Loop en de Texel Halve Marathon en zullen ook meelopen tijdens de Breda Singelloop op 7 oktober, de Marathon Eindhoven op 13 oktober en de ING Marathon Amsterdam op 21 oktober. De leden van ICT Europe en Tibet supporters lopen niet mee om te winnen maar, in de woorden van Tsering Jampa, om "Uitgesproken aandacht te geven en steun te betuigen aan Tibet".





http://www.savetibet.org/