Gemeente Rotterdam

In de week van 8 tot en met 13 oktober vieren de deelgemeenten Feijenoord, IJsselmonde en Charlois, de gemeente Rotterdam en de woningcorporaties Woonbron, De Nieuwe Unie, Com Wonen, Vestia en WBR samen met de bewoners van Zuid en de rest van Rotterdam de eerste verjaardag van het Pact op Zuid. De Zuid Pakt Uit! - week laat zien dat alle partners van het Pact op Zuid keihard werken aan de verbetering van Rotterdam-Zuid. De week is gevuld met opleveringen, ondertekeningen, openingen en eerste palen. Ook de beleidsmakers en bewoners van Noord en Zuid worden niet vergeten in het feestprogramma. Voor meer informatie zie www.pactopzuid.info

Programma

Maandag
Op Zuid werken honderden bouwvakkers elke dag keihard aan nieuwe woningen, scholen en instellingen. Samen met het Bouwputtenfestival organiseert het Pact op Zuid daarom de verkiezing van 'De bouwvakker van Zuid'. Vanaf maandag 8 oktober gaat een promotieteam langs bij alle bouwputten op Zuid, op zoek naar die ene Bouwvakker de x-factor. De bouwvakkers krijgen een t-shirt en een camera waarmee ze zichzelf en hun collega's kunnen fotograferen. Een selectie van de foto's staat vanaf 16 oktober op www.cic.rotterdam.nl en www.gekoprotterdamzuid.nl. Iedereen kan vanaf dat moment ook zijn stem uitbrengen. Wethouder Schrijer verricht samen met Dick Lockhorst, voorzitter van de deelgemeente Charlois en een vertegenwoordiger van Estrade om 9.00 uur bij de bouwput aan de Poelenburg in Zuidwijk de aftrap. De prijsuitreiking is op 31 oktober. (Voor meer informatie: Trudy de Bruin, Magrande b.v., 06 53 745 705)

((((((

Het stimuleren van startende ondernemers is een belangrijk speerpunt in het economisch programma van het Pact op Zuid. Daarom komt er op Zuid een Ondernemershuis waar bedrijven allerlei informatie kunnen krijgen over het starten van een nieuwe onderneming. De partners van het Ondernemershuis ondertekenen op maandag 8 oktober om 10.15 uur in het Art Hotel aan de Mijnsherenlaan de samenwerkingsovereenkomst in het bijzijn van wethouder Schrijer en de portefeuillehouders van de drie deelgemeenten. (Voor meer informatie: Eva van Beek, communicatieadviseur OBR, 06 53 145 783)

((((((

Dinsdag
Kinderen op Zuid moeten in de gelegenheid worden gesteld meer te bewegen. En waar kan dat beter dan op het rond het schoolplein? Daarom komen er alleen al dit jaar vijf schoolsportpleinen bij. Op dinsdag 9 oktober wordt om 09.00 uur het schoolplein van Over de Slinge in Pendrecht (Sommelsdijkstraat 19) opgeleverd en om 10.30 uur die van De Regenboog in de Beverwaard (Molecatensingel 251). Bij beide schoolsportpleinen treedt ook de Schoolsportvereniging in werking. De wethouders Bolsius en Schrijer en de bestuurders van Charlois en IJsselmonde zijn daarbij aanwezig. (Voor meer informatie: Mark van der Roer, communicatieadviseur S & R, 010 267 2006)

((((((

Woensdag
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is woensdagmiddag 10 oktober van 12.30 tot 15.00 uur aanwezig bij de start van Music Matters en Ieder Kind een Instrument in het Afrikaanderpark in Rotterdam. Loco-burgemeester Leonard Geluk is gastheer namens de gemeente Rotterdam. Wethouder Orhan Kaya van participatie en cultuur zal de aanwezigen ook toespreken. Music Matters is een stadsbreed programma waar kunstinstellingen, scholen, de gemeente en het bedrijfsleven uit Rotterdam en omgeving zich inzetten om culturen samen te brengen. Bij het onderwijsprogramma Ieder Kind een Instrument krijgen kinderen de kans een muziekinstrument te leren bespelen. Prinses Máxima woont de muzikale start van de projecten bij, waar ook het eerste muziekinstrument wordt uitgereikt. (Voor meer informatie: Sara van Eijk, Concerncommunicatie stadhuis, tel. 010 - 417 2061)

Om de grote diversiteit, ondernemendheid en creativiteit van de mensen op Zuid in beeld te brengen, zijn de afgelopen weken verschillende groepen in beeld gebracht in het unieke groepsfotoproject Oost West Zuid Best. In circa vijftig portretten, gemaakt door fotograaf Joop Reijngoud, zijn inmiddels meer dan 1000 bewoners, ondernemers en werkers op Zuid vastgelegd. De komende maanden worden nog veel meer foto's gemaakt. Bij elkaar geven deze een prachtig beeld van de mensen die op Zuid wonen, werken en recreëren. De fototentoonstelling wordt om 17.00 uur onthuld in de Maassilo. Alle mensen die zijn gefotografeerd zijn ook uitgenodigd om naar de opening te komen. (Voor meer informatie: Linda Malherbe, Onkruid en Roos, 06 242 533 25)

((((((

Alle scholen op Zuid ondertekenen met elkaar de Norm voor de Jeugd op Zuid, een 'standaard' waaraan alle 17.000 leerlingen en scholieren op Zuid moeten voldoen. Dit betekent dat ze goed Nederlands spreken als ze de school verlaten, hun opleiding hebben afgemaakt en beschikken over voldoende sociale vaardigheden. Voor Nederland is het een unieke afspraak. Het convenant wordt om 16.00 uur ondertekend in restaurant Obba, nabij metrostation Rijnhaven. Naast wethouder Geluk (Onderwijs), de drie portefeuillehouders tekenen ook Pieter Winsemius namens het Sociaal Platform Rotterdam, Martien Kromwijk (directievoorzitter van Woonbron en zeer actief met de ss Rotterdam) en Henk Oosterling van Vakmanstad/Skillcity. (Voor meer informatie: Ans Stolk, Pact op Zuid, 06 50 853 300)

((((((

Het programma Aanpakken van TV Rijnmond besteedt 's avonds vanaf aandacht aan het Pact op Zuid. Zowel de starters in de Creative Factory en de Norm voor de Jeugd op Zuid worden nader belicht. (Voor meer informatie: Rob Michilsen, concerncommunicatie, 010-417 3313)

((((((

Donderdag
Veel ruimte, voor weinig geld. Dat geldt voor de 169 kluswoningen die de gemeente dit jaar heeft verkocht aan starters op de woningmarkt. Zij betalen zo'n 20.000 euro per etage in ruil voor de verplichting om hun nieuwe huis grondig op te knappen. Een groot deel van deze kluswoningen bevindt zich op Zuid. De voorzitters van de kopersverenigingen van de collectieve klusprojecten (de Driehoek, het Verschoorblok en De Beukelaar) ondertekenen op donderdagavond 11 oktober om 18.00 uur in het infocentrum van de ss Rotterdam aan de Brede Hilledijk 99a op Katendrecht een ontwikkelingsovereenkomst (inloop vanaf 17.30 uur) met de gemeente. Emile Klep geeft een toelichting op het Pact op Zuid. Wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) tekent de ontwikkelingsovereenkomst namens de gemeente en overhandigt een cadeau aan de klussers. (Voor meer informatie: Christine Nieuwenhuis, communicatie dS+V, 010 - 489 7438)

((((((

Het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) viert met kersverse bewoners en andere betrokkenen om 16.30 uur de officiële oplevering van het nieuwbouwcomplex In de Roos in Bloemhof. Het is een van de eerste opleveringen in het actieprogramma van het Pact op Zuid en levert een belangrijke bijdrage aan de omvorming van Bloemhof naar een prachtwijk. Portefeuillehouder Gulami Yesildal neemt namens de deelgemeente Feijenoord de honneurs waar. Anja van der Sijde, districtsmanager Zuid van het WBR doet dat voor het WBR. (Voor meer informatie: Johanneke van der Veer, WBR, 010 - 440 88 64, 06 - 506 16 338 www.inderoos.info)

((((((

Vrijdag
Gezondheid is een belangrijk onderdeel van het Pact op Zuid. Er wordt veel geïnvesteerd in gezondheidscentra en bewegen. Om dat belang te onderstrepen verleent wethouder Kriens haar medewerking aan de Wereld Reuma Dag bij het MCRZ. Het centrale thema van die dag is 'small things matter', waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan de belemmeringen en ontzeggingen in het dagelijks leven van de gemiddelde reumapatiënt. (Voor meer informatie: Juliette Grimbergen, JUUL4u, 06 181 78301)

((((((

Nabij station Lombardijen verrijst de komende jaren een gloednieuw ziekenhuis, het Medisch Centrum Rijnmond Zuid. Burgemeester Opstelten slaat daarvoor op vrijdagmiddag om 17.30 uur de eerste paal. Bij het ziekenhuis komt op een aantal vierkante meters dat zelfs de oppervlakte van Ikea Barendrecht overstijgt, tal van winkels, bedrijven en instellingen die aansluiten bij het ziekenhuis. Deze zogeheten zorgboulevard wordt dé plek in Rotterdam op het gebied van gezondheid, zorg of welzijn. In samenwerking met het Pact op Zuid gaat het ziekenhuis op zoek naar startende ondernemers die een plek kunnen krijgen in de zorgboulevard. Rondom de eerste paal organiseert het MCRZ een hele feestweek voor omwonenden en medewerkers van het ziekenhuis. Van 10 tot en met 12 oktober slaat het circus Althof speciaal voor deze gelegenheid en exclusief voor personeel, relaties en omwonenden zijn tenten op pal naast het nieuwbouwterrein. Dagelijks worden twee voorstellingen gegeven. De laatste voorstelling, op vrijdag 12 oktober, wordt voorafgegaan door het slaan van de feestelijke paal in het bijzijn van onder andere de burgemeester. (Voor meer informatie: Carl Samuels, communicatieadviseur MCRZ, 010 2911911 www.mcrz.nl)

((((((

Kinderen moeten in hun wijk veilig kunnen spelen en veilig naar school kunnen lopen of fietsen. Daarom wordt in Pendrecht begonnen met de Kindercampus. Dit is een herkenbare en veilig zone in de wijk, waar tussen 7.00 uur 's morgens en 19.00 uur 's avonds zowel voor ouders als voor kinderen allerlei activiteiten worden aangeboden. Na Pendrecht volgen nog de Tarwewijk en Lombardijen. Wethouder Geluk opent om 15.15 uur aan het Plein 1953 samen met Ed Goverde van de deelgemeente Charlois de kindercampus Pendrecht. (Voor meer informatie, Ron de Koning, communicatieadviseur Charlois, 010 410 7413 of 06 2098 7227)

((((((

Katendrecht krijgt in 2010 een eigen theater. Initiatiefnemers daarvan zijn cabaretier Harry Jan Bus en regisseur Rachèl van Olm. Het Pact op Zuid heeft dit theater een subsidie gegeven van E 150.000. Met dit geld kan het proeftheater aan het Deliplein van start. Het publiek krijgt zo alvast de kans om het theater en de omgeving te ontdekken. Wethouder Schrijer overhandigt om 17.30 uur op het Deliplein de cheque aan Harry Jan Bus. Het 'echte' theater opent zijn deuren in het theaterseizoen 2010-2011 in een loods aan de Steinweg. Begin 2008 gaat het proeftheater open. (Voor meer informatie: Linda Malherbe, Onkruid en Roos, 06 242 533 25 en Harry Jan Bus, theater op Katendrecht, 06-53325694)

((((((

Zaterdag
Mede dankzij de kansenzoneregeling van het OBR openen drie nieuwe ondernemingen hun deuren in Oud-Charlois. Het gaat om de brasserie het Hof van Charlois, de Compagnie en Advocatenkantoor MBB Legal. Het Hof van Charlois heeft eerder dienst gedaan als gemeentehuis en politiebureau. Het is prachtig gerenoveerd. De Compagnie is een plek waar lekker eten en elkaar ontmoeten centraal staan. En het Advocatenkantoor MBB Legal maakt de oversteek, het kantoor was eerder gevestigd aan de Westersingel. Vanaf 14.30 uur is het feest in Oud-Charlois met onder andere een Italiaanse koffiebar, een Champagnebar, een Haringkar en oesterman. Om vijf uur worden de drie ondernemingen officieel geopend als burgemeester Opstelten de champagne ontkurkt. De kansenzoneregeling houdt in dat de ondernemers 50% van hun investering hebben teruggekregen van de overheid (met een maximum van 100.000 euro). De gemeente heeft bepaalde wijken in Rotterdam Zuid benoemd tot Kansenzones. In deze gebieden kunnen ondernemers aanspraak maken op aantrekkelijke regelingen. Hiermee wil de gemeente Rotterdam Zuid aantrekkelijker maken voor ondernemers. (Voor meer informatie: Arjan van Es, Van Es Events, 06 109 129 38)

((((((

Het voormalige poppodium het Berenei aan de Doklaan, vermaard om de vele concerten, is met behulp van Kansenzone-geld verbouwd tot Grand Café Bonn & Mees. 's Avonds verricht wethouder Schrijer de officiële opening tijdens een groot feest. (Voor meer informatie: Eva van Beek, communicatieadviseur OBR, 06 53 145 783)

De Zuid Pakt Uit!-week telt ook nog drie bijzondere, uitgebreide onderdelen. Op woensdag 10 oktober staan de resultaten centraal tijdens de Resultatendag in de Maassilo, de vrijdagavond staat in het teken van het logeerproject De Grote Oversteek en op zaterdag is het de hele dag feest op het Afrikaanderplein.

Resultatendag
Een middag voor (deel)raadsleden, stakeholders, bewonersorganisaties en beleidsmakers, waarbij de resultaten van één jaar Pact op Zuid worden gepresenteerd en wordt teruggekeken op twee jaar Kansenzones. De middag begint om 13.00 uur in de Maassilo (vanaf 12.00 uur inloop) waar wethouder Schrijer samen met de corporaties, deelgemeenten, ondernemers, bewonersorganisaties en andere stakeholders onder leiding van debatleider Peter van der Geer terugkijkt op de resultaten van de pijlers fysiek, sociaal en economie van het Pact op Zuid.

Om 15.00 uur worden de aanwezigen uitgenodigd voor een 'resultatentour' op zuid. Er zijn veertien verschillende tours waarmee de deelnemers Zuid aan den lijve kunnen ondervinden:

1. Stadionpark Rotterdam - In het Maasgebouw van de Kuip krijgt u een presentatie over de ontwikkelingen van het gebied rond de Kuip, dat het boegbeeld van Rotterdam Sportstad wordt. Daarna brengt u een bezoek aan het gebied. 2. Hart van Zuid - Jos van der Vegt geeft een presentatie over dit nieuwe vrijetijdscentrum, midden in Zuid met podiumfuncties, een modern winkelcentrum en een vernieuwd busstation. Een omvangrijk sport- en evenemententerrein, een 50-meter zwembad en een poppodium behoren tot de mogelijkheden. Daarna bezoekt u o.l.v. Martin Mosterd het evenemententerrein. 3. Zorgboulevard Rotterdam - Een virtuele rondleiding door Zorgboulevard Rotterdam. Gevolgd door een fysieke rondleiding over het terrein. 4. Proeven van A-15 - Presentatie langs kansrijke knooppunten in de A -15 zone. 5. Kansenzones - Presentatie over de economische Kansenzones met een bezoek aan de Strevelsweg/Beijerlandselaan. 6. Ondernemershuis op Zuid - Presentatie over het Ondernemershuis op Zuid 7. Expeditie Katendrecht - Presentatie van de eerste Bewonersmanifestatie effecten herstructurering, die op 15 september is gehouden in Katendrecht. Aansluitend een bezoek aan de wijk. 8. Profilering Oud Zuid - Tour door Oud Zuid over de profilering van Oud Charlois. 9. Branding van Katendrecht - Gerard Brakke, van Van Nimwegen & partners vertelt over de reclamecampagne 'Kun jij de Kaap aan'. Van Nimwegen & partners heeft in de Tarwewijk een dergelijk traject gedaan en is nu ook bezig voor Pendrecht. 10. Herstructurering Pendrecht - Tour door Pendrecht langs o.a. Servicepunt, nieuwbouw, de wijkregisseur en de scootmobieltoren. 11. Hordijkerveld/Centrumplan - Bezoek aan Hordijkerveld waar de herstructurering in volle gang is. Deelgemeente IJsselmonde en Vestia vertellen waarom is gekozen voor een totale wijkaanpak en over de resultaten tot nu toe. Aansluitend een bezoek aan het informatiecentrum en bouwput van het Centrumplan. 12. Brede School - Korte uitleg in de vergaderkeet van de Brede School 'De Wereld op Zuid', door Leon van Reisen (Estrada), Jeroen Rutger (aannemer) en een gebruiker. 13. 169-klushuizen en Leren Bouwen - Tour langs een aantal klushuizen op Zuid en een uitleg over bouwen 14. Wonen op Zuid - Wandeltocht o.l.v. Martijn Waalboer (WOM Tarwewijk) langs woningen aan o.a. de Dordtselaan en de Katendrechtse Lagendijk 15. Creative Factory - bezoek aan de economische Kansenzone Creative Factory + presentatie (bovenin de Maassilo).

Kortom, allemaal tours die laten zien dat het zindert op Zuid.

Na terugkomst in de Maassilo staat een ontmoeting op het programma tussen de beleidsmakers en een groot aantal bewoners en ondernemers van Zuid. Deze mensen zijn de afgelopen weken in groepen gefotografeerd door fotograaf Joop Reijngoud. De groepsportretten zijn zonder meer nu al een groot succes. De geportretteerden zijn enorm trots omdat ze op de foto worden gezet en bovendien geven de portretten een prachtig beeld van de diversiteit en kracht van de bewoners en ondernemers 'op Zuid'. Alle mensen die zijn gefotografeerd zijn tegelijkertijd ook uitgenodigd om naar de Maassilo te komen. Het is voor zowel de beleidsmakers als de bewoners een unieke kans om met elkaar in gesprek te raken. (Voor meer informatie over het programma van de Resultatendag: Carolien van Eykelen, communicatieadviseur Pact op Zuid, 010 417 3168, 06 22 918 247 Susan Dekker, Communicatie Pact op Zuid, 010 417 2700, 06 10 986 827) Voor meer informatie over de groepsfoto's: Linda Malherbe, Onkruid en Roos, 06 242 533 25)
((((((

De Grote Oversteek
Op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober 2007 vindt op Rotterdam-Zuid de Grote Oversteek plaats. Noord ontmoet Zuid en Zuid ontvangt Noord. Rotterdam Zuid is bij veel Rotterdammers van de noordkant onbekend terrein. Een select gezelschap van Noordelingen krijgt de kans om één nacht te logeren bij Rotterdammers op Zuid. Zij zullen het zuidelijk deel van de stad heel intens en op de huid beleven. Gastheren en -vrouwen trekken met hen Zuid in en laten hen hun woonomgeving en favoriete plekken beleven.

Voor dit project zijn gastgezinnen gezocht in Charlois, Feijenoord en IJsselmonde, die graag hun Zuid willen laten zien. Die éénmalig hun huis, hart en haard willen openstellen voor een logee uit Noord. Wethouder Schrijer heeft inmiddels zijn medewerking toegezegd en Margriet Drijver van Com.wonen, beide woonachtig op zuid hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.

De logees en gastgezinnen worden vrijdag aan het eind van de middag ontvangen op het gezellige Deliplein in Katendrecht, met een hapje, een drankje, muziek en gezelligheid. Vanaf 19.00 uur gaan logeerder en gastgezin op ontdekkingstocht langs 'lekkere' plekken op Zuid. Op tenminste drie verschillende eetplekken staat een gerecht klaar. Daarna nemen de gastheren en -vrouwen hun logee mee naar huis om te verhalen, slapen en de volgende dag samen te ontbijten. Zaterdag bestaat de mogelijkheid tot deelname aan vijf speciale mysterytoers (wandelen of fietsen). Deze vertrekken vanaf het Afrikaanderplein waar een feestelijk programma wordt gehouden. Tijdens deze toers staat de ontmoeting met de mensen op zuid centraal. (Voor meer informatie: Linda Malherbe, Onkruid en Roos, 06 242 533 25)

((((((

Feest op het Afrikaanderplein
Op zaterdag is 13 oktober is er vanaf 11.00 uur een groot aantal activiteiten op het Afrikaanderplein. Er vertrekken vijf verschillende mysterytours, presentator Gert van 't Hof interviewt gasten en bezoekers aan de markt aan de hand van verschillende thema's. Er worden nog verscheidene groepsfoto's gemaakt, er is een informatiemarkt met informatie over Rotterdam Zuid, er zijn activiteiten voor kinderen en jongeren en natuurlijk zijn er ook de - inmiddels zeer bekende - I ? RZ tassen. In de huis-aan-huisbladen verschijnt in de Zuid Pakt Uit!-week een coupon waarmee de lezers een I ? RZ tas kunnen ophalen. De bijeenkomst is bedoeld om de mensen op Zuid te informeren over de investeringen die de komende jaren worden gedaan op Zuid. (Voor meer informatie: Linda Malherbe, Onkruid en Roos, 06 242 533 25)


---
Voor algemene informatie over het Pact op Zuid en de Zuid Pakt Uit!-week: www.pactopzuid.info

Carolien van Eykelen, communicatieadviseur Pact op Zuid, 010 417 3168, 06 22 918 247 Susan Dekker, Communicatie Pact op Zuid, 010 417 2700, 06 10 986 827

---- --
Nr. 41
7 oktober 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 7 oktober t/m 14 oktober 2007

Wethouder Kriens opent Dag van de Senioren
Zondag 7 oktober om 16.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) de Dag van de Senioren in Odeon in de Gouvernestraat. De dag wordt georganiseerd door Adyuma, een stichting voor Surinaamse ouderen. Adyuma bestaat inmiddels 7 jaar. Wethouder Kriens zal de aanwezigen informeren over het ouderenbeleid van Rotterdam. (Voor meer informatie: Mw. Kortstam, tel. 010 - 265 0978)

De Zuid Pakt Uit! - week
In de week van 8 tot en met 13 oktober vieren de deelgemeenten Feijenoord, IJsselmonde en Charlois, de gemeente Rotterdam en de woningcorporaties Woonbron, De Nieuwe Unie, Com Wonen, Vestia en WBR samen met de bewoners van Zuid en de rest van Rotterdam de eerste verjaardag van het Pact op Zuid. De Zuid Pakt Uit! - week laat zien dat alle partners van het Pact op Zuid keihard werken aan de verbetering van Rotterdam-Zuid. De week is gevuld met opleveringen, ondertekeningen, openingen en eerste palen. Ook de beleidsmakers en bewoners van Noord en Zuid worden niet vergeten in het feestprogramma. Voor meer informatie zie www.pactopzuid.info. Voor een programma van alle activiteiten zie bijlage. (Voor meer informatie: Carolien van Eykelen, communicatieadviseur Pact op Zuid, 010 417 3168, 06 22 918 247 of Susan Dekker, Communicatie Pact op Zuid, 010 417 2700, 06 10 986 827)

Wethouder Baljeu neemt deel aan korte studiereis Hongkong en Singapore Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) en Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) nemen van maandag 8 oktober tot donderdag 11 oktober deel aan een korte studiereis naar Hongkong en Singapore. Centraal tijdens dit bezoek staat de OV-chipkaart en het openbaar vervoer. Aanleiding van de studiereis, voor wethouder Baljeu, is de snelle ontwikkeling van deze onderwerpen in Rotterdam, waar tot 1 januari 2009 nog meer belangrijke mijlpalen elkaar zullen blijven opvolgen. (Voor meer informatie: Verkeer en Waterstaat, Lisa Neves Goncalves, 070 - 351 7116. In Hong Kong en Singapore is zij te bereiken op +31 6 22 24 97 65. Houdt u a.u.b. rekening met het tijdsverschil van +6 uur.)

Wethouder Schrijer bezoekt Nieuwe Binnenweg
Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) brengt op maandag 8 oktober om 14.45 uur een werkbezoek aan de Nieuwe Binnenweg (226a). Tijdens dit werkbezoek ondertekent de wethouder namens de gemeente het Convenant Revitalisering van het Platform Nieuwe Binnenweg. In dit platform zijn eigenaren en ondernemers verenigd die samen met de deelgemeente Delfshaven en de gemeente de handen ineen willen slaan om een einde te maken aan de leegstand en verloedering van de Binnenweg. Met name het deel vanaf de 's Gravendijkwal tot aan de Lage Erfbrug heeft een flinke opknapbeurt nodig. Aansluitend steekt Dominic Schrijer samen met gastheer Carlos Conçalves, voorzitter van deelgemeente Delfshaven, de handen uit de mouwen om graffiti te verwijderen. (Voor meer informatie: Paul Tissingh, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel: 010 - 4173515 / 06 - 51074791 of Paul Tuinte, Deelgemeente Delfshaven, 010 - 425 0605)

Wethouder Bolsius neemt deel aan paneldiscussie over masterplan Schiezone Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) en portefeuillehouder Dick van Dongen (Deelgemeente Overschie) nemen maandag 8 oktober om 20.00 uur deel aan een paneldiscussie over het masterplan Schiezone. Deze paneldiscussie vindt plaats tijdens een informatieavond in het Golden Tulip Hotel op Rotterdam Airport. Belanghebbenden en bewoners van de Schiezone kunnen aan de hand van informatiepanelen kennis nemen van de definitieve plannen voor het masterplan. Het masterplan Schiezone is een natuur- en recreatiegebied van 750 hectare en is één van de drie deelprojecten binnen het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Tijdens de paneldiscussie kunnen bezoekers van de informatieavond vragen stellen aan de wethouder, portefeuillehouder en een landschaparchitect. (Voor meer informatie: dS+V, Esther Schoemaker, tel. 010 - 489 7201)

Wethouder Kaya presenteert logo Rotterdam European Youth Capital 2009 Op dinsdag 9 oktober om 12.30 uur presenteert wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) het logo van Rotterdam European Youth Capital 2009 (REYC 2009) in de Orange Flagship Store aan de Lijnbaan 54 (1e verdieping). Het logo is ontworpen door een student van het Grafisch Lyceum. Verder worden de hoofdthema's van REYC 2009 bekendgemaakt en de drie grootschalige evenementen die de eyecatchers van REYC 2009 zullen worden. (Voor meer informatie: www.reyc.nl of Karim Erja, tel 06 - 1273 0988 of karim@reyc.nl)

Wethouder Harbers reikt Sponsoring Event Award uit Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven, en Milieu) reikt op dinsdag 9 oktober om 17.00 uur de Sponsoring Event Award uit. De uitreiking vindt plaats tijdens het Nationaal Sponsoring Event in het congres- en evenementencomplex van Ahoy, Rotterdam. Hoofdthema tijdens de beurs is 'Schone en duurzame energie'. Het event bestaat uit de presentatiebeurs met informatie op het gebied van sponsoring, organisatie en eventmarketing, het jaarcongres en de uitreiking van de Sponsoring Event Award. Het evenement is bestemd voor bedrijven, organisaties, sponsors en sponsorzoekenden. De award zal worden uitgereikt aan het bedrijf dat zich heeft onderscheiden op het gebied van 'Investeren in schone en duurzame energie'. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouders Harbers en Kaya presenteren Uitvoeringsprogramma Creatieve Economie Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven, en Milieu) en wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) presenteren op woensdag 10 oktober het Uitvoeringsprogramma Creatieve Economie. De presentatie start om 15.00 uur in de Rotterdamse tentoonstellingsruimte TENT. Centrum Beeldende Kunst, in de Witte de Withstraat 50. In dit programma staan de plannen voor de creatieve economie in Rotterdam. De creatieve sector vormt een van de speerpunten uit het collegeprogramma. De creatieve dienstverlening is een van de snelst groeiende sectoren in de stedelijke economie en een belangrijke motor voor de economie van de stad Rotterdam. Rotterdam wil creatievelingen graag aan zich binden en stimuleert daarom de creatieve sector. Tijdens de bijeenkomst lanceren beide wethouders de campagne 'Creativity starts here'. De presentatie van het programma is in handen van Jandino Asporaat. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouder Karakus ondertekent de eerste overeenkomsten met woningcorporatie Stichting Woonstad Op donderdag 11 oktober om 10.30 uur ondertekenen wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) en bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos van woningcorporatie Stichting Woonstad de eerste overeenkomsten in een reeks woonafspraken met corporaties over de gezamenlijke inzet om van Rotterdam een meer aantrekkelijke woonstad te maken. De ondertekening vindt plaats aan de Beijerlandsestraat 13a, 1e etage. Voor een succesvolle aanpak van de bestaande woningvoorraad wordt de aandacht geconcentreerd op een beperkt aantal gebieden. Voor Stichting Woonstad betreft het de wijken Bloemhof-Zuid, Hillesluis, Oud-Charlois en Tarwewijk. De corporatie verbindt zich met de woonafspraken om ingrijpende verbeteringen aan hun eigen woningbezit te plegen. Voor Stichting Woonstad gaat het om 2.500 woningen van de 4.500 te verbeteren corporatiewoningen uit het Collegeprogramma. Verder zal Stichting Woonstad tenminste 3.300 woningen uit haar bestaande woningvoorraad verkopen. Met de inzet die in deze woonafspraken is vastgelegd, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitvoering van het Collegeprogramma en de Stadsvisie. De ambitie om van Rotterdam een aantrekkelijke woonstad te maken én te blijven staat hierin centraal. (Voor meer informatie: Margot van Riessen, senior communicatieadviseur dS+V, 010 - 489 4186)

Wethouder Kriens opent symposium 'Armoede in Rotterdam' Op donderdag 11 oktober om 15.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) het symposium 'Armoede in Rotterdam' in de Burgerzaal van het stadhuis. Doel van het symposium is aandacht besteden aan de individuele noden van de inwoners van Rotterdam en aan de mogelijkheden van hulp voor deze groep mensen. Tijdens het symposium is een belangrijke rol weggelegd voor de dit jaar opgerichte Stichting Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR). (Voor meer informatie: zie www.fbnr.nl, tel. 010-498 1931 of www.fondsDBL.nl, tel. 010-411 3170)

Wethouder Geluk bij presentatie resultaten Home-Start Rotterdam Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) is op vrijdag 12 oktober om 14.00 uur aanwezig bij de presentatie van de resultaten van Home-Start Rotterdam bij stichting Humanitas, Pieter de Hooghweg 110. Home-Start is een programma voor opvoedingsondersteuning aan gezinnen. Landelijk wordt Home-Start in meer dan 80 gemeenten uitgevoerd. De wethouder zal de resultaten en aanbevelingen met de aanwezigen bespreken. (Voor meer informatie: Pieter Snijder, Humanitas, tel. 010 - 2653930 of 06 - 25047025)

Wethouder Geluk neemt deel aan Roterodamumdebat
Op vrijdag 12 oktober om 16.00 uur neemt wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) deel aan het jaarlijkse Roterodamumdebat in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit jaar is het onderwerp: geschiedenisonderwijs. Naast wethouder Geluk zijn acteur en schrijver Ramsi Nasr, staatssecretaris Nebahat Albayrak, lerares geschiedenis Els Lems en Paul van de Laar, bijzonder hoogleraar geschiedenis uitgenodigd. (Melanie Post van Ophem, Historisch Genootschap Roterodamum, tel. 010 - 242 9898 of 06 - 2461 1477)

Burgemeester Opstelten opent Kunstroute "De Ontmoeting" Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 12 oktober om 16.30 uur de Kunstroute "De Ontmoeting". De opening vindt plaats in Galerie Kralingen aan de Gasthouderstraat in Rotterdam. De Kunstroute Kralingen-Crooswijk is een evenement waarin bewoners kennis kunnen maken met de kunstenaars en hun werk. In een folder staat de kunstroute beschreven, die onder begeleiding van een kunstenaar te volgen is. In het weekend openen ruim 50 kunstenaars de deuren van hun ateliers of galerie om de bezoeker kennis te laten met verschillende vormen van kunst. (Voor meer informatie: De Kunstroute, Sandra Braams, tel. 453 15 09)

Burgemeester Opstelten aanwezig bij Landelijke Archievendag Burgemeester Ivo Opstelten is op zaterdag 13 oktober om 10.30 uur aanwezig bij de Landelijk Archievendag, die plaats vindt in het Gemeentearchief Rotterdam aan de Hofdijk 651 te Rotterdam. Veel archiefdiensten zetten die dag hun deuren open om het publiek op een andere manier met hen te laten kennismaken. In het gemeentearchief zijn rondleidingen, lezingen, filmvertoningen en er staan informatiestands over historische verenigen. Burgemeester Opstelten krijgt tijdens zijn aanwezigheid een geschenk overhandigd, dat verwijst naar het verleden. (Voor meer informatie: Gemeentearchief Rotterdam, afd. Communicatie, Suzan Kruidhof, tel. 010 - 243 46 75 of 06 - 25 15 77 97)

En verder.
is wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang) op donderdag 11 oktober van 10.00 tot 12.30 uur aanwezig bij een expertmeeting over sociale cohesie van het programma Mensen maken de Stad in kamer 113 van het stadhuis. (Voor meer informatie: Ruud Rakers, Jeugd, Onderwijs en Samenleving, tel. 010 - 891 4446)

neemt wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) het eerste exemplaar van de Eenheid is Kracht cd van de Rotterdamse Jongerenraad in ontvangst op donderdag 11 oktober om 13.00 uur in kamer 119 van het stadhuis aan de Coolsingel. (Voor meer informatie: Rotterdamse Jongerenraad, Sergio Belfor, tel. 010 - 411 1141 of 06 - 1062 8886)

zijn burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) op vrijdag 12 oktober om 17.30 uur aanwezig bij de start van de nieuwbouw voor het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid. Het slaan van de eerste paal en de feestelijke openingshandeling uitgevoerd door Circus Althoff vinden plaats op het nieuwbouwterrein bij station Lombardijen en het Kreekhuizenplein te Rotterdam-Zuid. (Voor meer informatie: Projectmanager nieuwbouw, dhr. B. Staal, tel. 010 - 291 32 52)

noot voor de redactie/