Groep Colruyt

03/10/2007

Openbedrijvendag 2007 - duurzaam ondernemen: Colruyt doet mee!

Op zondag 7 oktober opent Colruyt de deuren van het distributiecentrum in Ghislenghien voor het publiek. Van 10 tot 17 u is iedereen er van harte welkom voor een uitgebreide kijk achter de schermen. Colruyt is een bedrijf dat zich ten volle wil inzetten op vlak van duurzaam ondernemen en dat is in het distributiecentrum duidelijk te zien. Tijdens een rondleiding van ongeveer 2 uur kunnen de bezoekers onder andere onze eigen windmolen en recyclageafdeling, een splinternieuwe koffiebranderij en de unieke wijnbottelarij bezoeken.

Het thema van de openbedrijvendag 2007 is duurzaam ondernemen. Voor Colruyt is duurzaam ondernemen altijd een logische keuze geweest. Colruyt heeft al sinds 1990 een eigen milieubeleid onder de naam Green Line. Zowel op vlak van productie, recyclage en afvalverwerking als bij het gebruik van grondstoffen en energie streeft Colruyt naar milieu- en maatschappijvriendelijke oplossingen. Er wordt bij Colruyt steeds gezocht naar een duurzaam evenwicht tussen economie, ecologie en maatschappij. Dat is ook te merken aan bv. het eigen charter rond kinderarbeid, het feit dat elke Colruyt-vrachtwagen uitgerust is met een dodehoekcamera, .... Ook de bouw en ontwikkeling van het distributiecentrum in Ghislenghien gebeurde met deze duurzame filosofie in het achterhoofd.

In het distributiecentrum in Ghislenghien worden alle dranken van Colruyt gestockeerd. Ook wordt er op grote schaal koffie gebrand, wijn gebotteld, leeggoed gereinigd en afval verwerkt. Op 7 oktober kan u zelf ontdekken hoe het er bij Colruyt aan toe gaat, maar hier alvast een voorsmaakje:

* Elke dag rijden er honderden vrachtwagens af en aan. Op 7 oktober krijgen de kinderen de kans om zelf in de cabine van een grote Colruyt-vrachtwagen te stappen. Ze kunnen er dan met eigen ogen het mechanisme van de dodehoekcamera ontdekken.


* Colruyt bottelt in Ghislenghien het hele jaar door meer dan 110 verschillende wijnen. Elke week worden er 15 tot 20 tankwagens wijn aan de bottelarij geleverd. Deze wijn wordt opgeslagen in enorme inoxvaten van 28.000 liter. De wijnkelder biedt 1.300 m2 opslagplaats, genoeg voor 2,1 miljoen liter wijn....


* Kom het aroma van onze koffie opsnuiven! In de koffiebranderij worden namelijk alle koffiebonen van het eigen merk Graindor verwerkt. Er worden 3 ton koffiebonen per uur gebrand in een ringoven. Daarna wordt het grootste gedeelte van de koffiebonen gemalen in de nieuwe koffiemolen. Die kan 1,75 ton bonen per uur vermalen.


* Hebt u al eens onder een windmolen van 141 meter gestaan? Onze windmolen produceert 4.400.000 kWh groene elektriciteit per jaar. Dit is genoeg om ongeveer een kwart van het distributiecentrum van elektriciteit te voorzien en komt overeen met het jaarlijks energieverbruik van 1.400 gezinnen...


* Kom kijken wat er met de leeggoedflesjes gebeurt! Alle frisdranken, bieren, ... voor de Colruyt- en Okay-winkels worden in Ghislenghien opgeslagen. Bovendien worden alle lege wijnflessen, bierflesjes en bierbakken die de klanten naar de winkels terugbrengen ook naar hier gebracht. Dat leeggoed belandt in een sorteermachine die 90.000 bakken per dag en 24.000 flesjes per uur kan sorteren.


* Ook de recyclageafdeling is een bezoek waard. Daar wordt een deel van het papier-, karton-, en plasticafval van de winkels gesorteerd. De kleine fractie restafval die overblijft wordt verbrand. De warmte die daarbij vrijkomt wordt opnieuw gebruikt om het spoelwater van het leeggoed te verwarmen. De rook van de verbrandingsoven wordt gezuiverd met een zuiveringsinstallatie die alle vervuilende deeltjes uit de rook wegfiltert.

Praktisch:

* Wanneer: zondag 7 oktober van 10 tot 17 u.
* Waar: Distributiecentrum Colruyt, Rue du parc industriel 34, 7822 Ghislenghien-Ath

* Wat: Traject door het distributiecentrum van ongeveer twee uur, toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens

Meer info? Contacteer Johan Vandenbossche op het nummer: 02/360.10.40