Nijs wint Hondsrug Classic in Gieten


GIETEN, 20071007 -- Onder werkelijk fantastische omstandigheden heft Sven Nijs uit België vandaag de elfde editie van het mountainbike-evenement Hondsrug Classic op zijn naam geschreven. De Belg rekende in de sprint af met onder meer Bart Brentjens, Thijs Al en Gerben de Knegt.

De Hondsrug Classic ontstond elf jaar geleden, als een Europees Kampioenschap voor medewerkers van Europese casino's. Elf jaar later staat het mountainbike-evenement (met ongeveer 1600 deelnemers) `echt' op de Nederlandse sportkaart.

Ook zondag was er sprake van een geweldige strijd op het schitterende parkoers in de bossen van Gieten. Al waren er uiteraard ook vroege afvallers. Zo moest Erik Visser al na acht minuten de strijd staken. De echte kanjers gingen echter onbedaarlijk hard weg. Voor het oog van duizenden toeschouwers reden de koplopers met een gemiddelde van dertig kilometer per uur over het loodzware parkoers. Na 24 kilometer leek de eerste splitsing in de kopgroep te ontstaan, toen Sven Nijs, als enige topper op een veldrijfiets, in het zand een gaatje van een seconde of tien sloeg. Onder aanvoering van ondermeer Rudy Houts, Thijs Al, Gerben de Knegt en Bart Brentjens werd de Belg ingehaald. `De beul van het zand' sloeg vlak voor de finish echter opnieuw een gaatje. En nu was de sterke Belg niet meer te achterhalen, en won hij terecht de elfde editie van de Hondsrug Classic. Bart Brentjens, zesvoudig winnaar van het evenement, moest genoegen nemen met een vijfde stek, Gerben de Knegt werd tweede.

Beste dame was Daphny van der Brand, opvallend was verder het ijzersterke optreden van de uit Onstwedde afkomstige Henk Jaap Moorlag. Nu al heeft de organisatie een datum geprikt voor de twaalfde editie van het steeds maar verder groeiende evenement. Noteer zondag 5 oktober 2008 nu alvast maar in de agenda.