Bekendmaking Wijnen van het Jaar


Waar zijn de beste wijnen in Nederland te koop
AMSTERDAM, 20071003 -- Traditiegetrouw ter afsluiting van de Nationale Wijnweek komen op zondag 7 oktober aanstaande meer dan duizend wijnliefhebbers en professionals samen om de meer dan 250 finalewijnen te proeven in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Voor de 19e keer hebben importeurs in Nederland en België hun beste wijnen ingezonden voor de verkiezing van de Wijnen van het Jaar. Het 19e Proefschrift Wijnconcours wordt hoog wordt gewaardeerd door, en is toonaangevend voor consument, restaurantprofessionals, importeurs en producenten. De organisatie is net als de voorgaande jaren in handen van The Wine & Food Association.

Onafhankelijk en betrouwbaar

Het Proefschrift Wijnconcours is er in de eerste plaats om de consument onafhankelijke en betrouwbare voorlichting te geven. Voorlichting over de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld, informatie over de best betaalbare wijnen afkomstig uit alle bekende wijnlanden. Belangrijke criteria zijn typiciteit en - doorslaggevend bij gelijke scores - een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het Proefschrift Wijnconcours is de meest betrouwbare en actuele graadmeter van het aanbod aan betaalbare kwaliteitswijnen in de Benelux sinds 1989.

4.000 wijnen

Alle wijnen zijn eerst tijdens de voorronden in diverse proefsessies (flights) `blind' geproefd per prijsklasse, soort en/of herkomstgebied. Uit de geselecteerde wijnen zijn de finalisten wederom per categorie blind geproefd door een Grand Jury, bestaande uit gerenommeerde professionele proevers. De scores van de finalewijnen leveren de uiteindelijke winnaars op. De winnaars zijn per afzonderlijke categorie gekozen, d.w.z. naar kleur en naar prijsniveau. In totaal werden dit jaar bijna 4.000 wijnen ingestuurd wat een stijging inhield van 20% ten opzichte van de laatste editie. Ruim 175 importeurs namen deel aan de verkiezing van de Wijnen van het Jaar.

Categorieën

Dit jaar zijn er voor het eerst drie hoofdcategorieën: 1: Supermarkt/slijterijketen (nationaal), 2: Wijnspeciaalzaak (nationaal) en 3: Boutiquewijnen (lokaal en/of kleine productie/verkrijgbaarheid). Deze drie categorieën zijn onderverdeeld in diverse prijscategorieën van maximaal 3 tot maximaal 30 euro. Elke categorie levert in principe een Wijn van het Jaar op. Uit alle winnaars worden uiteindelijk de twee allerbeste wijnen (wit en rood) verkozen tot Proefschrifts Over-all Wijn van het Jaar.

Extra prijzen

Tijdens het 19e Proefschrift Wijnconcours zijn er prijzen voor de beste gastronomische wijnen: Prix du Sommelier, gekozen door een panel van het Nederlands Gilde van Sommeliers. De Publieksprijs wordt gekozen door de bezoekers van het concours. Daarnaast kiest een vertegenwoordiging van de media traditiegetrouw de Persprijs. De persjury bestaat dit jaar uit: Chris Alblas (internationaal onderscheiden jurylid) Cuno van 't Hof (Playboy, NRC Next), Ellen Dekkers (Delicious), John Bindels (lekkerwijntje.nl), Charlotte van Zundereren (Wijnplein.nl), Janna Rijpma (Zin) en Harold Hamersma (o.a. Parool).

Extra themaproeverijen

Deze dag staan twee bijzondere themaproeverijen op het programma. Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto organiseert een speciale Vintage Port proeverij. Maar liefst 7 jaargangen (1977, 1985, 1989, 1994, 1995, 1997 en 2003) Vintage Port van beroemde porthuizen passeren de revue. ICEX/Vinos de Jerez heeft speciaal uit Spanje exclusieve VOS (Very Old Sherry, minimaal 20 jaar oud) en VORS (Very Old Rare Sherry, minimaal 30 jaar oud) Vinos de Jerez-wijnen laten invliegen.

PROEFschrift Jaargids WIJN 2008

Na de succesvolle introductie vorig jaar van de eerste PROEFschrift Jaargids WIJN worden alle finale- en winnende wijnen uitvoerig in de nieuwe editie van het wijnmagazine omschreven. De editie 2008 geeft inzicht in de wereld van de wijn. De verkiezing van de Wijnen van het Jaar van het bekende Proefschrift Wijnconcours vormt daarbij de rode draad. Daarnaast staan er interessante artikelen in over onder andere de laatste wijntrends, bekende wijnsteden, best-buys in de supermarkt en interviews. Bekende wijnauteurs zoals Harold Hamersma, Hubrecht Duijker, Nicolaas Klei, Gert Crum en Jan van Lissum leveren eveneens een waardevolle bijdrage. Een absolute must voor iedere wijnliefhebber! Vanaf eind november verkrijgbaar in diverse (boek)winkels en supermarkten in Nederland.

Gegevens

19e Proefschrift Wijnconcours / verkiezing Wijnen van het Jaar
Zondag 7 oktober 2007
12.00 - 17.00 uur (prijsuitreikingen in de diverse categorieën verdeeld over de gehele dag)
St. Olofskapel, NH Barbizon Palace
Prins Hendrikkade 59-72
1012 AD Amsterdam
Bezoeken, inschrijvingen meer informatie: www.thewinesite.nl

Organisatie

Organisator The Wine & Food Association is bekend als uitgever van GaultMillau|Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids Nederland, PROEFschrift Jaargids WIJN (in samenwerking met uitgeverij Inmerc), het wijnmagazine Proefschrift en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen en fine food in de Benelux. Tevens organiseert The Wine & Food Association diverse competities, (regionale)evenementen, proeverijen en bijeenkomsten in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdacht/uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.