Ingezonden persbericht


VLAANDERENS OUDSTE DICHTER BERT DECORTE geëerd

Op zondag 7 oktober vindt in het Louis Hartlooper Complex onder auspiciën van de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, NL) van 's middags twaalf tot 's avonds twaalf voor de tweede keer het Utrechts Literatuur Festival plaats, met optredens van o.m. Remco Campert, Charlotte Mutsaers en Connie Palmen.

Eregast op het festival is Bert Decorte, die op 2 juli 1915 geboren werd en daarmee de oudste nog levende dichter van Vlaanderen is. Decorte viert dit jaar zijn 70-jarig dichterschap, dat in 1937 begon in het roemruchte literaire tijdschrift Forum, dat onder redactie stond van de Nederlanders Menno ter Braak, E. du Perron, Simon Vestdijk en Victor van Vriesland, en de Vlamingen Maurice Roelants, Marnix Gijsen, Raymond Herreman en Gerard Walschap.

Om dit bijzondere jubileum luister bij te zetten, wordt op het festival een door de dichter Ingmar Heytze onder de titel Ik kom liefst wat te laat samengestelde bloemlezing uit Decortes poëzie gepresenteerd en neemt de bekende biograaf Wim Hazeu leven en werk van Decorte door met de dichter die na zijn debuut door de kritiek werd onthaald als 'sedert Paul van Ostaijen het eerste wonderkind dat wij in de Vlaamse poëzie zien verschijnen', en in 1946 werd bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor poëzie.

Behalve als dichter nam Bert Decorte ook als ambtenaar bij de Dienst Letteren van het ministerie van Nederlandse Cultuur een centrale plaats in het literaire leven in Vlaanderen van de 20e eeuw in.

Utrechts Literatuurfestival. Zondag 7 oktober 2007 van 12.00 uur tot 23.00 uur. Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegangsprijs: Euro 15,-/10,- (CJP, 65+, NS-kaarthouders).


- EINDE PERSBERICHT -


---



Ingezonden persbericht