NPS/VARA/VPRO

vpro | nps | vara / BUITENHOF NIEUWSBRIEF /

6 oktober 2007
www.buitenhoftv.nl
Buitenhof 7 oktober 2007

Ella Vogelaar

Anton Zijderveld

Nederlandse basis in Uruzgan

Minister Ella Vogelaar recenseert 'Het land van aankomst'.

Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie zal komende zondag het nieuwe boek van publicist Paul Scheffer 'Het land van aankomst' recenseren. Aan de hand van haar eigen ervaringen en Scheffers observaties en ideeën schetst de minister haar visie op de huidige en toekomstige Nederlandse samenleving. 'Het land van aankomst' is volgens de auteur een groot opgezette zoektocht naar wat zich afspeelt onder de oppervlakte van de multiculturele samenleving. Waar kruisen de wegen van de intellectueel en de politica zich?

Polarisatie in de polder.

Socioloog Anton Zijderveld is de vijfde gast in de Buitenhof-serie 'Polarisatie in de Polder'. Dat de emoties in samenleving en politiek hoog oplopen heeft volgens Zijderveld alles te maken met de sterke opkomst van het populisme. De traditionele partijen in het midden verbrokkelen onder de druk van antipolitieke retoriek. Maar in hoeverre hebben zij dit aan zichzelf te danken en geldt dat ook voor Zijderveld's eigen CDA? Hoe weerbaar is onze representatieve democratie?

Uruzgan -missie met een open einde.

Moeten Nederlandse militairen wel of niet actief blijven in Uruzgan? Het kabinet neemt op korte termijn hierover een besluit. Er is druk vanuit de Navo om in Afghanistan te blijven. Maar uit recente onderzoeken blijkt dat het draagvlak voor de missie in Afghanistan bij de Nederlandse publieke opinie niet bijster groot is. Wat te doen? In Buitenhof geeft militair historicus Christ Klep zijn visie. Klep was jarenlang verbonden aan het ministerie van Defensie. Hij is auteur van het in 2005 verschenen standaardwerk 'Van Korea tot Kabul, over de Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties vanaf 1945'.

Presentatie: Peter van Ingen

Columniste: Désanne van Brederode

Eindredactie: Corinne Hegeman

>

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

Buitenhof zondag 7 oktober 2007, 12.10 uur, Nederland 1. Presentatie: Peter van Ingen
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Barbara Coolen, Peter van Ingen, Jan van Friesland, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Hans van Scharen, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Joséphine Truijman

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip. >

Uitzending: 7 oktober 12.10-13.00 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.30 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column en het idee nog eens rustig nalezen.

>

Reageren? Mail: buitenhof@vpro.nl