PvdA Rotterdam


We moeten duidelijke regels en normen stellen aan jeugd

Zo 7 Okt 2007 - Redactie

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst is geschrokken van de slechte communicatie binnen de politie. Zaterdag bleek op de conferentie over hangjongeren die de PvdA organiseerde, dat de stevige afspraken tussen wijkagenten en groepen jongeren niet bekend zijn bij het team dat uitrukt bij een melding van overlast. Hierdoor wordt er vaak niet op de juiste manier ingegrepen.

Maar niet alleen bij de politie moet het beter, ook bij het jongerenwerk kan het nog een stuk beter. Jongerenwerkers moeten niet alleen energie stoppen in het winnen van vertrouwen, dat is maar een middel. Het is belangrijker om grenzen te stellen en de problemen te benoemen. Dat leidt tot oplossingen, en daar gaat het om! aldus Van Heemst.

Die grenzen moeten we ook zelf in de wijk stellen. Op scholen, bij (sport)verenigingen en in clubhuizen, maar ook op straat, vindt van Heemst. "Het is van groot belang voor het opgroeien in onze stad dat kinderen van jongs af aan respect voor anderen bij te brengen en regels aan te leren."

Armoede aanpakken

Naast het duidelijk stellen van regels en die ook handhaven, vindt de PvdA de aanpak van armoede belangrijk. Vaak komen overlastgevende jongeren uit die gezinnen waar de boel niet helemaal op orde is. Daar hoeft niet perse extra geld naartoe, maar daar moeten simpele zaken worden geregeld. Bijvoorbeeld speelgoed voor de kinderen en vloerbedekking op de vloer, stelt PvdA-raadslid Fatima Talbi. "Ook moeten ouders vaker op hun verantwoordelijkheid worden gewezen."

Naar aanleiding van de drukbezochte conferentie zal de PvdA de komende week een manifest presenteren over de aanpak van overlast door hangjongeren.