Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 7 OKTOBER 2007

Ad van Wijk 'Master Entrepreneur of the Year 2007'

Utrecht, Nederland, 7 oktober 2007

Ad van Wijk, bestuursvoorzitter van Econcern, is afgelopen zaterdag uitgeroepen tot 'Master Entrepreneur of the Year 2007'.

Ernst & Young noemt het de 'meest prestigieuze ondernemerstitel ter wereld' en die titel gaat dit jaar naar de oprichter en bestuursvoorzitter van het duurzame energiebedrijf Econcern.
Zijn bedrijf staat hoog op de lijst van 500 snelst groeiende bedrijven in Europa. Naar verwachting zal Econcern op die lijst blijven stijgen; het bedrijf groeit in omzet dit jaar met 100% naar een half miljard euro en verwacht daarbij een netto winst van 55 miljoen euro na belastingen. Het bedrijf behaalt inmiddels 80% van de omzet buiten Nederland. De missie van Econcern luidt: 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'.

Dr. Ad van Wijk (51) is natuurkundige en gepromoveerd op duurzame energie.

De jury over de Master Entrepreneur of the Year 2007:
"Ad van Wijk wist in een bijzonder zwaar deelnemersveld de jury te overtuigen door zijn visie om bijzondere innovaties op een zeer succesvolle wijze te gelde te maken. De wijze waarop hij risico heeft genomen in een tijd dat nog niet duidelijk was of de gekozen weg richting duurzame energie een hype was, maakt hem een echte entrepreneur. De jury heeft geen twijfel dat Ad van Wijk met zijn leiderschap en excellente knowhow de onderneming verder zal laten groeien en uitbouwen tot één van de meest toonaangevende bedrijven in de wereld op het gebied van duurzame energie. Ad van Wijk demonstreert dat de combinatie wetenschapper/ondernemer een uitstekende kan zijn en is met recht de Master Entrepreneur of the Year 2007 geworden."

De jury over de titel:
"De deelnemers in deze nieuwe "Master"-categorie voldoen aan een aantal specifieke eisen. Het gaat hierbij om ondernemers met bedrijven die marktleider zijn of leidend in hun branche. Ze zijn veelal internationaal georiënteerd, bieden diversiteit in producten en diensten en hebben de potentie tot beurskapitalisatie. De winnaar van deze categorie zal Nederland vertegenwoordigen op de World Entrepreneur of the Year-verkiezing in 2008, waaraan door 36 landen wordt deelgenomen."

Over het bedrijf:
Econcern telt op dit moment 800 medewerkers in 15 landen, maar verwacht een groei van enkele honderden medewerkers per jaar. Het bedrijf produceert duurzame energie middels windparken op land, windparken op zee, biomassacentrales, de productie van biobrandstoffen en de productie, verkoop en installatie van zonne-energiesystemen.

Econcern komt voort uit Ecofys een, door Van Wijk in 1984 opgericht, adviesbedrijf op het gebied van duurzame energie. Het verleent met meer dan 300 wetenschappers diensten voor opdrachtgevers in de gehele wereld. Daarnaast vormt Ecofys de innovatiemotor van Econcern. Vindingen zoals een nieuwe aanpak voor transportkoeling op vrachtwagens of de urban turbine, een windmolen voor gebruik in stedelijke omgeving worden binnen Ecofys ontwikkeld. Aan het eind van het ontwikkeltraject worden ze via het Econcern-onderdeel Ecoventures naar de markt gebracht.
Ecoventures bestaat uit verschillende bedrijven die met elkaar gemeen hebben dat ze de markt bewerken met nieuwe en innovatieve producten. Voorbeelden zijn: Biomethanol Chemie Holding in Delfzijl dat vanaf November 2007 biomethanol zal produceren. Biomethanol kan worden gebruikt als Co2 neutraal bijmengmiddel in benzine. Het wordt gemaakt uit glycerine, een restproduct dat ontstaat bij de productie van biodiesel. Het is dus een biobrandstof gemaakt uit bioafval. Biomethanol Chemie Holding verwacht rond 800.000 ton biomethanol per jaar te gaan produceren en is daarmee de grootste biobrandstof producent ter wereld.

Een ander Ecoventuresbedrijf is Innogrow met als product de Gesloten Kastm. Dit betreft een tuinbouwkas zonder openslaande ramen. Het systeem slaat het teveel aan zomerwarmte ondergronds op om het 's-winters weer te gebruiken. Het realiseert aanzienlijke besparingen op aardgas, water en pesticiden en het levert 20% meer productie.

Bij Econcern's Evelop worden de projecten ontwikkeld. In de komende zes maanden wordt er de laatste hand gelegd aan Q7, een windpark op de Noordzee dat vanaf mei 2008 voldoende stroom levert voor alle huishoudens in een stad als Utrecht. De molens van het park staan op 23 kilometer uit de kust, in 23 meter diep water, een wereldrecord.

Zonne-energie specialist Ecostream bouwt, verkoopt en levert vooral in Spanje, Italië en Duitsland, grotere en kleinere zonnesystemen. Volgend jaar begeeft het zich op de markt van woningrenovatie met een concept dat woningen hasselfree een complete duurzame make-over biedt, inclusief hypothecaire financiering. Als na voltooiing de gestegen hypotheeklasten en de gedaalde energiekosten worden verrekend is het netto resultaat een verlaging van de maandlasten.

Master Entrepreneur of the Year Ad van Wijk is zelf de bedenker van een volledig duurzaam aircosysteem dat bovendien 90% elektriciteit bespaart vergeleken bij een conventioneel systeem. Deze vinding is vooral van belang voor toepassing in kustgebieden gelegen tussen de Keerkringen. De koude voor deze airco wordt geleverd door oceaanwater dat middels een pijp vanaf 700 meter diepte wordt opgehaald. Hierbij wordt hevelwerking gebruikt. Het water (60C) komt dus 'op eigen kracht' naar boven. Het eerste exemplaar van dit systeem wordt op dit moment gebouwd op Curaçao. Het zal binnenkort drie hotels en het plaatselijke World Trade Center van airconditioning voorzien. De investering wordt naar verwachting binnen één jaar terug verdiend.



Ingezonden persbericht