KNHS


Elf nieuwe KNHS-kampioenen Samengesteld Mennen
7 oktober 2007

UDEN/VEGHEL (KNHS) - Ik vind het zon gekke dag! De kersverse samengesteld menkampioen enkelspan paard klasse 3 Frank van de Doelen (Nuland) kan het amper bevatten. Hij is één van de elf nieuwe titelhouders in de evenzoveel categorieën klasse twee en drie Samengesteld Mennen. Jan Ranzijn prolongeerde met zijn kwartet Friezen de titel bij de vierspannen klasse drie. Verschillende van zijn collega-menners, waaronder Van de Doelen, verlengden na het winnen van een dressuur- of vaardigheidstitel een week eerder in Ermelo, hun feeststemming door op vijf en zes oktober in Uden-Veghel een samengestelde titel te veroveren.

De organisatie kon terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Ook de deelnemers waren goed te spreken over de organisatie en het kampioenschap. Samantha Pijl (Loosdrecht) mocht zich op 29 september tijdens de menkampioenschappen op de Hippiade laten kronen als dressuurkampioene in de klasse L. Met die titel op zak streed het misschien wat makkelijker tijdens de samengestelde kampioensstrijd in het Brabantse land. Daar sloot zij een heel goed seizoen enkelspan ponys klasse twee af met winst: Na de dressuur op vrijdag stond ik ruim bovenaan. In de vaardigheid had ik er één balletje af en in de marathon werd ik tweede. Ik heb dit jaar alle klasse twee wedstrijden gewonnen en inmiddels ben ik twee keer klasse drie gestart, waarbij ik een keer tweede en derde geworden ben. Eerder reed de uit Loosdrecht afkomstige Pijl tweespan klasse drie, onder andere met haar huidige kampioenspony Idzco (v. Idzard, NRPS). Voor het komend jaar richt Pijl zich wederom op die derde klasse, maar nu in het enkelspan. Wel heeft ze voor de verder weggelegen toekomst een vierjarig dubbelspanmaatje voor Idzco op stal staan. Die jongeling zal echter eerst in alle rust betuigd en opgeleid moeten worden en dat, zo verklaarde de Loosdrechtse, kost tijd.

Het ligt al beklonken in de term samengesteld mennen: De behaalde resultaten in de dressuur, vaardigheid en marathon samen bepalen wie het kampioenslint krijgt omgehangen. Wie een mindere dressuurproef laat zien, kan dus in de navolgende onderdelen de schade weer inlopen.

Ook Frank van de Doelen ging tot zijn eigen verbazing op herhaling na het behalen van een KNHS-vaardigheidstitel Mennen in Ermelo. Met de vierjarige Parcivalnazaat Roos wist de in Nuland woonachtige Van de Doelen niet wat hem overkwam: Dit is super! Maar snappen doe ik het niet. Dat paard is vier jaar en vorig jaar pas betuigd. Hij lost alles uit zichzelf voorwaarts op terwijl hij vorig jaar nog in de wei liep. Gek hè? Natuurlijk zaten er in de dressuur wat foutjes en weet je wat ik nou zo fijn vind? In het juryrapport had ik op de onderdelen die niet zo goed gingen tweeën en op punten die wel goed liepen achten. Dat is duidelijk want dan weet je waar je aan toe bent. Dat je dat durft te geven als jury, dat vind ik fijn en dat mag ook wel eens gezegd worden. Weet je? Ik vind het zon gekke dag!

Tekst: Bart van der Hoek

Uitslagen

Kampioen Enkelspan ponys klasse 2:
Samantha Pijl (Loosdrecht)

Kampioen Tweespan ponys klasse 2:
Henny Wijnbergen

Kampioen Enkelspan ponys klasse 3:
Melanie Marissa Becker (Klaaswaal)

Kampioen Tweespan ponys klasse 3:
Wout de Kok (Nijkerk)

Kampioen Tandems ponys klasse 2 & 3:
Hans Nijenkamp (Rijssen)

Kampioen vierspan ponys klasse 2 & 3:
Ard Roldaan (Hilvarenbeek)

Kampioen Enkelspan paard klasse 2:
Gijs Waaijenberg (Nijkerk)

Kampioen Tweespan paard klasse 2:
Frank Putman (Amerongen)

Kampioen Enkelspan paard klasse 3:
Frank van de Doelen (Nuland)

Kampioen Tweespan paard klasse 3:
Jan Wolterink (Varsseveld)

Kampioen Vierspan paarden klasse 2 & 3:
Jan Ranzijn (kl. 3) (Warmenhuizen)

Complete uitslagen:
http://www.menwedstrijd-uden-veghel.nl/uitslag-2007-123.htm