KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

8-10-2007

Koninklijke onderscheiding Marcelien de Koning en Lobke Berkhout

Nederlands meest succesvolle Olympische zeilduo kreeg op 7 oktober uit de handen van Commissaris van de Koning de heer Borghouts een
bijzondere Koninklijke onderscheiding. Direct na de prijsuitreiking van het Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschap werden Marcelien de Koning en Lobke Berkhout geridderd in de Orde van Oranje Nassau onder luid gejuich van het aanwezige publiek.

De heer Borghouts benadrukte de uitzonderlijke goede prestaties van de Noord Hollandse zeilsters over een langere periode. Ze werden
wereldkampioen in 2005, 2006 en 2007 onder zeer verschillende
omstandigheden. Een unieke prestatie in de Nederlandse zeilsport. Een prestatie die ook in Den Haag niet onopgemerkt is gebleven en de Koningin heeft kunnen behagen.

De drievoudige wereldkampioenen waren zeer verrast en uitbundig. De kersverse Nederlandse Kampioenen in de dames 470 klasse wisten even niet waar ze het hadden. Geëmotioneerd lieten de dames het draagteken opspelden door de commissaris van de Koningin.

Dit hadden we nooit verwacht. Dit is wel heel erg gaaf. En al die mensen die er nog stonden. Geweldig. Ik had de tranen in mijn ogen.... Ik ben nu Ridder en de Koning haha... waanzinnig cool.

Toch kon de Koning niet nalaten om te nuanceren. Ik weet ook wel dat het niet niks is om drie keer wereldkampioen te worden op een rij. Dit is een geweldige opsteker maar er moet nog heel veel gebeuren. We gaan nog een tropenjaar tegemoet en we willen nog een hoofdprijs winnen in China.