Bewoners Krachtwijken geloven niet in overheid

08/10/2007 08:30



Stichting Start Foundation



Eindhoven, 8 oktober 2007- Ondanks alle voorgenomen inspanningen van landelijke- en lokale overheden en woningcorporaties, hebben bewoners van achterstandswijken weinig vertrouwen in de verheffing van hun wijken. Dat deze regering (i.c. Minister Vogelaar) voor verbeteringen gaat zorgen, denkt slechts 19% van de bewoners. Het vertrouwen in de lokale overheid en instellingen is iets groter. 22% van de mensen is van mening dat de gemeente naar hen luistert. Ruim de helft van de geënqu(ee)teerden denkt echter het tegenovergestelde, zo blijkt uit een bewonerspeiling uitgevoerd in september van dit jaar door Start Foundation in het kader van de Baanbrekerprijs 2007.

Start Foundation, initiator van de Baanbrekerprijs, vroeg 254 bewoners uit achterstandswijken in Eindhoven, Hengelo, Alkmaar, Rotterdam, Heerlen en Hengelo naar hun opvattingen. De enqu(ee)te was een bijproduct van de Baanbrekerprijs tour die in de wijken werklozen trachtte te bewegen mee te doen aan de ideeënwedstrijd. Onder de geënqu(ee)teerden waren nagenoeg evenveel mannen als vrouwen. Ook de werkenden en niet-werkenden waren vrijwel gelijk verdeeld. Ongeveer 80% van de respondenten was twintig jaar of ouder.

Uitgesproken negatief over de eigen wijk zijn de bewoners niet. Gemiddeld gaven de bewoners de eigen wijk het rapportcijfer 6.3.Vrouwen waren hierover in het algemeen licht negatiever dan mannen.

De top vier van problemen die volgens de bewoners aangepakt moeten worden ziet er al volgt uit:


1. Slechte staat van de huizen

2. Criminaliteit

3. Werkloosheid

4. Armoede

Het verlanglijstje van bewoners naar extra voorzieningen was erg divers. Meest in het oog springend was niettemin de behoefte aan meer activiteiten en opvangvoorzieningen voor kinderen en jeugd.

Start Foundation was de wijken ingetrokken met een grote bus om werkloze bewoners rechtstreeks uit te dagen iets aan de eigen buurt en toekomst te doen. Onder de paraplu van de Baanbrekerprijs die als thema heeft: Werk zat in je buurt! worden ideeën gezocht om de wijk te verbeteren en uit de eigen werkloosheid te komen. Winnaars worden later via een aparte training voorbereid op de uitvoering van het eigen project of de eigen onderneming in de wijk. Minister Vogelaar maakt op 15 november in Rotterdam de winnaars bekend van deze landelijke wedstrijd. De wedstrijd wordt mede gedragen door o.a. Aedes, RVU, de Nederlandse Bibliotheken en anderen. De inschrijftermijn sluit 15 oktober a.s.

Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. In het bestuur zitten onder meer oud-premier Wim Kok en oud-minister Bert de Vries. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland.





http://www.startfoundation.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie: