Ingezonden persbericht


Persbericht
4 oktober 2007

Tweede Nederlandse Demografiedag in Utrecht

De Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) organiseert op dinsdag 9 oktober, vanaf 9.30 uur, voor de tweede keer de Nederlandse Demografiedag in het Academiegebouw te Utrecht.

Op deze dag buigen demografen, sociologen, economen, epidemiologen, geschiedkundigen, psychologen en anderen zich over bevolkingsvraagstukken van nu en de gevolgen daarvan voor de toekomst. Jolande Sap, directeur Expertisecentrum LEEFtijd, zal in samenwerking met Joop Schippers, hoogleraar Arbeids- en emancipatie economie, een plenaire lezing geven over de gevolgen van de vergrijzing voor de arbeidsdeelname. Daarnaast zullen verschillende deskundigen van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstituten hun lopend onderzoek presenteren.

De onderzoekers proberen onder meer antwoord te geven op vragen als:
· Wat is de oorzaak van de toename in het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit?
· Waarom blijven 65-plussers betaald werken en waarom zijn werkgevers bereid hen aan te nemen?
· Neemt de zorg van kinderen voor hulpbehoevende ouderen af nu gezinnen steeds kleiner worden, steeds meer ouders scheiden en opvattingen over familieverplichtingen steeds minder traditioneel worden?
· Waardoor wordt de toename in het aantal emigrerende autochtone Nederlanders verklaard?
· Leidt overgewicht tot een lagere levensverwachting, of juist tot een hogere?
· Hoe komt het dat de meeste allochtonen in een wijk met veel andere allochtonen gaan wonen? Welke allochtonen doen dat juist niet?
· Hoe vergaat het de regio's die nu al te maken hebben met een structurele bevolkingsdaling?

Er worden 120 deelnemers verwacht vanuit Nederland en Vlaanderen. In totaal zullen er 50 presentaties worden gehouden. Aanvang 9.30 uur. Het gehele programma is te bekijken op www.nvdemografie.nl.

(EINDE BERICHT)