Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Ministerie van VWS brengt innovatie revalidatiesector in gevaar

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil per 2008 een belangrijke innovatiesubsidie voor Revalidatie Innovatiecentra stoppen. Het ministerie heeft hiervoor in de begroting geen geld opgenomen. Hierdoor komen belangrijke innovaties in gevaar voor patiënten met spierziekte ALS, beroerte, diabetes, chronische pijn en spraak- en taalproblemen, zo meldt Revalidatie Nederland.

Deze innovaties zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van leven. Ook belemmert het ministerie van VWS een stijging van de arbeidsproductiviteit, dat wil zeggen met minder mensen meer patiënten behandelen. Dit is noodzakelijk met het oog op de vergrijzing. Stopzetting van de subsidie staat haaks op de plannen van VWS voor 2008 om de arbeidsproductiviteit te vergroten en om chronisch zieke patiënten beter te behandelen. Het is ook in strijd met de plannen van het kabinet om bijzondere aandacht te geven aan de kwaliteit van zorg.

Revalidatie Nederland, de branchevereniging voor de revalidatiezorg, pleit voor voortzetting van de subsidie (van EUR 1,5 miljoen per jaar) in 2008. Deze is nodig ter overbrugging van een structurele bekostiging van de innovatie in het nieuwe DBC bekostigingssysteem, waar de revalidatiesector momenteel aan werkt en dat per 2009 van kracht wordt.

Subsidie voor Revalidatie Innovatiecentra
De subsidie die het ministerie van VWS wil stopzetten, wordt verleend op grond van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). Doel is om een impuls te geven aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding. Tussen 2004 en 2005 heeft VWS vijf Revalidatie Innovatiecentra aangewezen die voor deze subsidie in aanmerking komen. Het betreft drie centra voor de behandeling van chronische pijnpatiënten (naar schatting hebben ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland last van chronische pijn).
Dit zijn Het Roessingh, centrum voor revalidatie in Enschede, Rijndam Revalidatiecentrum in Rotterdam en Stichting Revalidatie Limburg in Hoensbroek. Daarnaast gaat het om een centrum voor Spraak- en taaltechnologie in de Sint Maartenskliniek Nijmegen (voor mensen die vanwege ernstige spraak- en taalproblemen niet goed kunnen functioneren). En tot slot een centrum voor revalidatietechnologie in het Roessingh in Enschede, waar hoogwaardige technologische innovaties worden toegepast binnen de revalidatie, zoals het behandelen van patiënten via internet.

Noodzaak verlenging subsidie
Verlenging van de WBMV subsidie in 2008 is voor de revalidatie van groot belang omdat:

1. Deze zorgt voor verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten met o.a. ALS, beroerte, whiplash, diabetes, chronische pijn, dwarslaesie, spraak- en taalproblemen (zoals dyslexie). Het gaat hier om zeer grote groepen mensen.

2. Deze zorgt voor verbetering van de arbeidsproductiviteit. Met minder mensen meer patiënten behandelen is noodzakelijk met het oog op de vergrijzing. Het ministerie van VWS start notabene een nieuw "stimuleringsprogramma innovatie" dat ten doel heeft om het gebruik van ICT in de zorg te vergroten en daarmee de arbeidsproductiviteit te vergroten. Daarom pleit Revalidatie Nederland er voor om niet juist een subsidie te stoppen die bijdraagt aan deze doelstelling.
3. Het nu stoppen van de subsidie is kapitaalvernietiging. De periode is nog te kort om de doelstellingen van de subsidie te halen: innovatie door kennisontwikkeling en kennisverspreiding.
4. De revalidatiecentra hebben zelf onvoldoende middelen om te innoveren. Er is in de afgelopen drie jaar ruim EUR20 miljoen bezuinigd op de revalidatiesector, waardoor de ruimte van instellingen om met eigen middelen te innoveren sterk is verkleind. De komende jaren zal nog meer op de sector worden bezuinigd. In de huidige bekostiging van revalidatiecentra ontbreekt een structurele bekostiging van innovatie, waardoor de sector is aangewezen op tijdelijke subsidies, zoals de WBMV.

5. De revalidatiesector werkt aan een structurele bekostiging van innovatie in de DBC bekostigingssystematiek, waar de sector in 2009 naar overstapt. Het verlengen van de WBMV subsidie voor 1 jaar levert de gewenste overbrugging op naar een structurele bekostiging, die dan zoals gepland is gerealiseerd.

Steun van Tweede Kamer voor subsidie
Ook vorig jaar wilde het ministerie van VWS de subsidie aan de Revalidatie Innovatiecentra stopzetten. Deze subsidie werd toen behouden dankzij een amendement van de Tweede Kamerleden Omtzigt (CDA) en Koser Kaya (D66) en met steun van CDA, PvdA, SP, Christen Unie, Groen Links, D66, SGP, PVV en Partij voor de Dieren.

Het amendement roept VWS op om de subsidie voort te zetten, ter overbrugging naar het nieuwe DBC bekostigingssysteem voor de revalidatiesector in 2009. Het besluit van VWS om de subsidie al in 2008 te beëindigen, is in strijd met het besluit van de Tweede Kamer begin dit jaar.

Bron: Revalidatie Nederland
09 oktober 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400