GroenLinks

GroenLinks wil parlementaire enquête naar vertragingen HSL

9 oktober 2007

De HSL loopt voor de zoveelste keer vertraging op. GroenLinks is het zat en wil een parlementaire enquête.

Vandaag heeft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt dat er opnieuw omvangrijke vertragingen zijn met de Hoge Snelheidslijn (HSL). Bovendien moet de minister een schadevergoeding van 37,5 miljoen euro betalen aan de vervoerder. Voor GroenLinks is nu de maat vol. De aanleg van deze snelle spoorlijn wordt gekenmerkt door voortdurende vertragingen en financiële tegenvallers. Het lijkt erop dat de aanbevelingen van de commissie Duivesteijn uit 2004 niet door de ministers van Verkeer en Waterstaat zijn toegepast. GroenLinks wil daarom dat er een parlementaire enquête gehouden wordt naar het debacle. Hierbij zou moeten worden onderzocht in hoeverre de conclusies van de Commissie Duijvestein zijn uitgevoerd.

Minister Eurlings heeft aan de Kamer geschreven dat de streefdatum van december 2007 voor het eerste vervoer niet zal worden gehaald. Hiernaast moet de Staat 37,5 miljoen euro schadevergoeding aan de vervoerder betalen wegens de vertragingen. Bovendien bestaat nog onduidelijkheid over een andere reeks van financiële tegenvallers.

In 2004 onderzocht de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten (de Commissie Duijvestein) al de besluitvorming rondom grote infrastructurele projecten, waaronder de HSL. Het is de vraag wat de opeenvolgende ministers van Verkeer en Waterstaat met deze aanbevelingen hebben gedaan en hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. Projecten als de HSL en de Betuwelijn zijn niet alleen enorm vertraagd maar ze zijn bovendien veel duurder geworden dan werd voorgespiegeld.GroenLinks kamerlid Duyvendak wil dat duidelijk wordt waarom de HSL en Betuwelijn voortdurend zijn vertraagd, wat de financiële tegenvallers zijn en wat hier aan kan worden gedaan.

Wijnand Duyvendak