Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees Parlement houdt voet bij stuk voor ambitieuze luchtkwaliteitsnormen (09/10/07)

Vandaag stemde de Milieucommissie in het Europees Parlement in tweede lezing over de herziening van de luchtkwaliteitrichtlijn. Net zoals bij de eerste lezing op 26 september 2006, gaf het Parlement een krachtig signaal voor strengere luchtkwaliteitsnormen. Daarmee gingen de Parlementsleden op belangrijke punten verder dan het gemeenschappelijke standpunt van de Raad (28 juni 2007).

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels onderstreept het belang van deze richtlijn.
Frieda Brepoels: "Vervuilde lucht, in het bijzonder fijn stof, heeft een erg nefaste impact op het leefmilieu en de volksgezondheid. Fijn stof zorgt voor vroegtijdig overlijden, een dalende levensverwachting en gaat gepaard met verhoogde maatschappelijke kosten (sociale zekerheid, ziekteverzuim, ...).* Om dit probleem op een efficiënte manier tegen te gaan, is een Europese grensoverschrijdende aanpak noodzakelijk."

Brepoels is dan ook verheugd over de uitslag van de stemming: "Het is van cruciaal belang dat we vandaag, bijna unaniem, onze ambitieuze en strengere positie hebben kunnen behouden, die echter ook evenwichtig én haalbaar is. Zo stelt het Parlement voor de grove fractie stofdeeltjes (i.e. PM 10) te begrenzen op 33 µg/m³ met ingang van 1 januari 2010 (tegenover 40 µg/m³ in het Raadsvoorstel). Daarnaast zouden de fijne stofdeeltjes (i.e. PM 2,5) begrensd worden op 20 µg/m³ vanaf 1 januari 2015 (tegenover 25 µg/m³ in het Raadsvoorstel)."

De voorstellen van het Parlement garanderen ook dat maatregelen aan de bron kunnen genomen worden en weerspiegelen een visie op lange termijn. Tenslotte bieden ze de nodige flexibiliteit aan de lidstaten om de grenswaarden te bereiken. Dit is van groot belang voor Vlaanderen.
Frieda Brepoels: "Vlaanderen is een erg dicht bevolkt gebied met veel economische activiteit. Door zijn centrale ligging, ondervindt onze regio bovendien hinder van de omliggende buurlanden. De voorstellen van het Parlement houden hier rekening mee en vermijden dat één lidstaat of regio disproportioneel strenge normen opgelegd krijgt en een concurrentienadeel ondervindt."


* Het aantal vroegtijdige sterfgevallen wordt geschat op 348.000, de dalende levensverwachting op 9 maanden (in België zelf 15 maanden), de jaarlijkse kostprijs loopt in de honderden miljarden Euro.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu