Gemeente Den Haag

9 oktober 2007 |

Snellere ICT maakt zorg en cultuur in Den Haag beter toegankelijk

"Door het snelle en open glasvezelnet worden de diensten van veel zorg- en cultuurinstellingen beter toegankelijk", aldus wethouder Frits Huffnagel (ICT). Dat geldt voor ongeveer 30 eerstelijnscentra en 20 culturele instellingen in de stad.

Huisartsen kunnen voortaan bijvoorbeeld foto's en röntgenopnamen via internet versturen naar specialisten in het ziekenhuis, wat betekent dat de patiënt sneller kan worden geholpen. Ook gezondheidsdossiers worden beter toegankelijk, waardoor bijvoorbeeld voorkomen kan worden dat de patiënt meerdere keren bloed moet laten prikken. Het gebruik van glasvezel kan daardoor ook leiden tot een afname van de kosten in de gezondheidszorg.

Voor cultuurinstellingen en publiek biedt aansluiting op het snelle en open glasvezelnet nieuwe mogelijkheden voor live video en audio streaming, ontsluiting van archiefmateriaal (beeld, video, audio) en interactieve toepassingen. Festivals kunnen een groter (jong) publiek bereiken en met videoconferencing mensen in het buitenland betrekken bij hun programma. Een choreograaf die in het buitenland verblijft, kan een repetitie volgen en aanwijzingen geven. Verder kunnen vrijwel alle basisscholen en middelbare scholen in Den Haag voortaan interactieve educatieve programma's van cultuurinstellingen aanbieden.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Jeroen Nugteren, bestuursvoorlichting gemeente Den Haag, tel. 070-3532276 of 06-52582346.

---- --