Ingezonden persbericht


Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO presenteren i.s.m. Uitgeverij De Geus en Uitgeverij Het Spectrum:

19e & 20e GLOBALISERINGSLEZING:

B J Ø R N L O M B O R G

&

N A O M I K L E I N

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
dinsdag 9 & donderdag 11 oktober, aanvang 20.30 uur toegang 12,50 / 9,50 euro (met korting)

Bjørn Lomborg komt dinsdag 9 oktober naar Felix Meritis om in discussie te gaan over zijn nieuwe boek Cool It! Zin en onzin in het debat over klimaatverandering. Lomborg (auteur van de bestseller The skeptical environmentalist en oprichter van de Copenhagen Consensus) kreeg de hele milieubeweging over zich heen toen hij bestaande dogma's over milieubeleid kritisch onder de loep nam. Hij laat zich niet van de wijs brengen en pleit voor wetenschappelijke afwegingen om te komen tot effectieve oplossingen waar de arme kant van de wereld echt baat bij heeft. Opnieuw houdt Lomborg ons een spiegel voor: laten we ons niet teveel meeslepen in de emoties over de klimaatverandering? We hebben betere oplossingen nodig voor het terugdringen van het broeikaseffect. In plaats van goedbedoelde maar peperdure inspanningen die op termijn een gering resultaat sorteren, kunnen we meer doen tegen lagere kosten en met meer kans op succes. Voorop staat voor Lomborg het oplossen van dringende problemen in de wereld zoals honger, armoede en ziekte. Met Femke Halsema (GroenLinks), Liesbeth van Tongeren (Greenpeace Nederland) en Rick van der Ploeg als voorzitter.

Op donderdag 11 oktober presenteert de Canadese onderzoeksjournaliste Naomi Klein haar nieuwe boek: De shockdoctrine: de opkomst van het rampenkapitalisme. Ditmaal waarschuwt Klein voor de in haar ogen desastreuze gevolgen van westerse bemoeienis in rampgebieden. Zij herkent hier het gedachtegoed van de econoom Milton Friedman van de Chicago School of Economics. Tijdens reizen door Irak en later het tsunami gebied in Sri Lanka, ontdekte ze dat een hardhandige vorm van extreme make-over wordt toegepast op landen die al door diverse rampen zijn getroffen. Naomi Klein deed onderzoek in onder meer Irak, Azië, New Orleans en Argentinië, en toont ze hoe zogenoemde 'shocks' worden gebruikt om een land opnieuw 'te programmeren'. Naomi Klein is journalist en schrijver van de internationale bestseller No Logo, de strijd tegen de dwang van de wereldmerken. Met Lilianne Ploumen (dir. Cordaid en kandidaat voorzitter PvdA), Bart-Jan Krouwel (Rabobank), Kees Vendrik (GroenLinks) en Marcia Luyten als voorzitter.

Voertaal: Engels
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 12,50 / 9,50 euro (met korting)
Reserveren: 020 623 13 11 of via receptie@felix.meritis.nl

NB. Kaartverkoop lezing Naomi Klein
Normale toegangskaarten à 12,50 / 9,50 voor de Concertzaal zijn uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten à 7,50 verkrijgbaar voor de live videovertoning van de lezing.

Bezoek onze website met alle voorgaande Globaliseringslezingen op video: www.globaliseringslezing.nl

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO en Felix Meritis, gesponsord door HIVOS.


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *
maandag 8 oktober - 20.00 uur
11e Sir Karl Popper lezing: Wieviel Globalisierung verträgt der Mensch? Globalisering is niet alleen maar een wereldwijd economisch proces. Het is tevens een ideologie die vooruitgang hoog in het vaandel draagt. Maar hoeveel globalisering kan een mens aan? Hierover spreekt de Duitse publicist Rüdiger Safranski. Lees verder