knegsel: "pakje boter minder per dag zorgt voor gezondere koeien" Mw.ir. A.T.M. van Knegsel: "Pakje boter minder per dag zorgt voor gezondere koeien" 10 okt 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen universiteit

Promotor: prof.dr.ir. B. Kemp (Adaptatiefysiologie)
Co-Promotor: Prof.dr.ir. S. Tamminga (Promotor), Dr.ir. H. van den Brand, Dr.ir. J. Dijkstra

Gezondere koeien dankzij verlagen percentage melkvet via rantsoen

Uit promotieonderzoek, uitgevoerd bij de leerstoelgroepen Adaptatiefysiologie en Diervoeding, blijkt dat toename van de hoeveelheid glucogene nutriënten (afkomstig van zetmeel uit granen) ten opzichte van lipogene nutriënten (afkomstig van bietenpulp en pensbestendige vetten) in het rantsoen, de hoeveelheid vet in de melk verlaagd. Een lagere melkvetproductie resulteert in minder energie in de melk wat resulteert in een betere energiebalans en minder lichaamsvetmobilisatie voor koeien in begin lactatie.

De verschillen in melkvetproductie en mobilisatie van lichaamsvet (aanspreken van lichaamsreserves om de melkproductie in stand te houden) waren opmerkelijk groot. De melkvetproductie daalde met 220 g per dag voor koeien op het glucogene rantsoen. Koeien op het glucogene rantsoen mobiliseerden 226 gram lichaamsvet per dag minder dan koeien op het lipogene rantsoen. Bovendien bleek dat koeien op een glucogeen rantsoen minder kans hebben op slepende melkziekte en leververvetting en lijken na afkalven weer sneller te ovuleren.

Titel proefschrift: "Energy partitioning in dairy cows. Effects of lipogenic and glucogenic diets on energy balance, metabolites and reproduction variables in early lactation"

---