NCRV

Moeder Maas

De internationale kanten van de Maas in natuurserie Moeder Maas

Donderdag 11 oktober
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige natuurserie Moeder Maas van de NCRV passeert een groot aantal themaâs rondom water en waterbeheer in Limburg de revue. Want âMoeder Maasâ kent vele gezichten. Recreanten vinden ruimte en rust voor schippers is de rivier vervoerstraject en steeds meer Limburgers krijgen drinkwater uit de rivier. Maar ook wordt Limburg soms, tijdens hoge waterstanden, geconfronteerd met de verwoestende kant van de Maas. In de zesde aflevering kijken we over de grens.

Internationaal overleg en, als het even kan, samenwerking is van groot belang, vooral met het oog op de klimaatverandering. Welke afspraken zijn er tot nu toe gemaakt in de Internationale Maascommissie en wat is de toekomstverwachting? En aandacht voor laagwaterproblematiek, dat internationaal nog gevoelig ligt. Maar met het oog op de klimaatverandering wordt het laagwaterprobleem steeds nijpender. Hoe wordt daar in de grensregio mee omgegaan?

En wat is de toekomst van de rivier? In Europees verband is besloten dat in 2015 alle stroomgebieden, dus ook de Maas, over schoon en veilig water moeten beschikken. In hoeverre zijn de plannen daarvoor al klaar en is er al echt sprake van samenwerking?