Universiteit Leiden


* donderdag 11 oktober 15.00 uur
Klaas Kooistra
Viral elements inducing tumor-related apoptosis Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Promotor: prof.dr. M.H.M. Noteborn

Het lijkt een paradox dat schadelijke virussen kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Maar voor dit onderzoek is juist handig gebruik gemaakt van eiwitten die virussen produceren na infectie in een gastheercel. Deze eiwitten zorgen ervoor dat een virus de in deze cel aanwezige processen naar de hand kunnen zetten voor de aanmaak van nieuwe virusbouwstenen en het samenstellen van nieuwe virussen. Na de vermenigvuldiging in deze gastheercel moeten de virussen ervoor zorgen dat deze weer vrijkomen. Ook hiervoor worden virale eiwitten ingezet die het cellulaire proces apoptose kunnen activeren. Apoptose, ook wel geprogrammeerde celdood genoemd, is een regulier proces dat overtollige of zieke cellen afbreekt en opruimt. Door het apoptoseproces in werking te stellen kunnen de nieuw gemaakte virussen vrijkomen en opnieuw andere cellen infecteren.
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van virale eiwitten die alleen in kankercellen apoptose kunnen activeren. Deze specifieke eiwitten kunnen dus onderscheid maken tussen normale cellen en kankercellen. Van deze unieke eigenschap is gebruik gemaakt om enerzijds te kijken naar het ontstaan van kanker en anderzijds naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker.
Het uitgevoerde onderzoek werpt nieuw licht op de processen die cruciaal zijn voor het ontstaan van tumoren. Op deze manier wordt de mogelijkheid gecreëerd gericht te zoeken naar tumorspecifieke drugtargets waartegen medicijnen kunnen worden ontwikkeld. Het is evident dat het onderzoek en de zoektocht naar nieuwe specifieke virale eiwitten, voor een doorbraak kunnen zorgen in de strijd tegen kanker.

In verband met de verbouwing in het Academiegebouw vinden de promoties plaats in de Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat)